Članak

Drugi festival dobre hrane u Sarajevu otvara indoneški kuhar, pripremat će „murtabak“

Press konferencija povodom Drug festivala dobre hrane Foodini koji će biti održan u poslovnom centru UNTIC u Sarajevu 10. marta 2015., bit će održana u 11 sati u info kutku festivala, a za novinare će

Press konferencija povodom Drug festivala dobre hrane Foodini koji će biti održan u poslovnom centru UNTIC u Sarajevu 10. marta 2015., bit će održana u 11 sati u info kutku festivala, a za novinare će biti obezbjeđena i degustacija proizvoda koje će izlagači spremati.

Nakon kratke press konferencije posjetitelji će imati priliku uživati u majstorijama šefa Solihina iz Indonezije, koji će spremati tradicionalna indonežanska jela „nasi goreng“ i „murtabak“.

Pored indonežanske kuhinje na glavnoj bini će svoju nacionalnu kuhinju predstaviti zaposlenici Francuske ambasade uz pomoć šefa Elmedina Džemidžića.

Udruženje kuhara u BiH predstaviće nekoliko zanimljivih tehnika i načina pripreme jela kao što su prirema hrane po halal standardu te prezentacija tehnika i načina pripreme jela koja se pripremaju na evropskim takmičenjima kuhara.

Na Foodini festu posjetioci će imati priliku da probaju i Zenički čimbur i palačinke iz Gastro provincije u pozadini. Vegansku kuhinju predstaviće Saša Obućina, vlasnik i šef restorana Karuzo, dok je za super hranu zadužen restoran Superfood koji će praviti supu od crvene leće i mrkve te krušku u čokoladi, dok proljeće najavljuju sa raznim vrstama smothies-a.

Izlagači na Drugom Foodini festivalu su: Restoran Karuzo (Sarajevo), Restoran Superfood (Sarajevo), Brew pub (Sarajevo), Cafe Restoran Boulevard (Sarajevo), Ambasada Republike Francuske, Ambasada Indonezije, Gusto e Sapore (Tuzla), Natura Food (Bijeljina), Vinarija Zadro (Domanovići), Vinarija Vučić (Čitluk), Tanjir.ba (Tuzla), Dobrekalorije.ba (Sarajevo), Plantago (Sarajevo), Bosniatelle domaća pasta (Sarajevo), Mljekara Livno, Kotanyi, Indo-Mie, Udruženje kuhara u BiH, Hausbrandt Espresso (Trst), Prima kafa (Sarajevo) i Masha Muffins (Visoko).

Partneri festivala su Udruženje kuhara BiH, Gastro – Provincija u pozadini, Inside by Ećo i Hausbrandt Espresso .

Iz direkcije Foodini - Good Food Festa objašnjavaju da je ovog festivala da ponudi dodatnu platformu za promociju lokalne kuhinje, jer su gastronomija i turizam dvije važne stavke u ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Pored toga, cilj je da obogatiti festivalsku ponudu u gradovima u kojima festival bude prisutan, a ostim Sarajeva festival će biti održan još u Banja Luci i Mostaru.

 

#BiH