Članak

Duraković i Subašić kod Pahora: Slovenski predsjednik obratit će se u Srebrenici 11. jula

Duraković je kazao da je predsjednik Pahor prvi koji je javno potvrdio dolazak u Srebrenicu. Poziv da bude jedan od govornika upućen mu je kao izraz zahvalnosti za pozitivnu ulogu koju su i Slovenija

Slovenski predsjednik Borut Pahor danas je ugostio načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića i Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", a Pahor će biti jedan od govornika u Srebrenici 11. jula kada će se obilježiti 20. godišnjica genocida u Srebrenici, piše bh. novinska agencija Patria.

Duraković je kazao da je predsjednik Pahor prvi koji je javno potvrdio dolazak u Srebrenicu. Poziv da bude jedan od govornika upućen mu je kao izraz zahvalnosti za pozitivnu ulogu koju su i Slovenija i Pahor imali u proteklom periodu i pružanje podrške žrtvama rata u BiH.

Pahor je zahvalio Durakoviću i istakao da će mu biti velika čast što će se obratiti u Srebrenici 11. jula.

- Slovenija je prijatelj Bosne i Hercegovine i moramo učiniti sve napore da očuvamo sjećanje na strahote koje ne treba zaboraviti kako se nikad ne bi ponovili – kazao je Pahor.

Munira Subašić, predstavila je aktivnosti Udruženja od svog osnivanja 1996. godine, te je naglasila da, unatoč strahotama koje su preživjeli, njihov cilj je uvijek poštivanje različitosti i zajednički dijalog na području Bosne i Hercegovine i regiona.

- Samo na taj način će biti moguće stvoriti zajedničku budućnost za našu djecu i unuke – kazala je Subašić.

Inače, Duraković je za Patriu kazao da će se u Srebrenici obratiti svi predsjednici država koji dođu 11. jula na obilježavanje 20. godišnjice genocida. Svoj dolazak do sada su potvrdili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov. Svoj dolazak još uvijek nije potvrdio Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

#Region