Članak

Ubijeni policajac ipak je bio na spisku osumnjičenih za Srebrenicu

Policajac iz Zvornika Dragan Đurić kojeg je napadač Nerdin Ibrić ubio u napadu na policijsku stanicu u ponedjeljak navečer nalazio se na spisku osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, a kojeg je n

Policajac iz Zvornika Dragan Đurić kojeg je napadač Nerdin Ibrić ubio u napadu na policijsku stanicu u ponedjeljak navečer nalazio se na spisku osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, a kojeg je novinska agencija Patria prva objavila u novembru prošle godine.

Kompletni podaci o ubijenom Đuriću objavljeni su danas nakon njegove sahrane na groblju Karakaj u Zvorniku, a koji se poklapaju sa podacima spiska na kojem se nalazi više od 800 osumnjičenih za zločine u Srebrenici 1995. godine, a za njih više od 400 navodi se da rade u policijskim strukturama BiH.

Jedan od policajaca sa spiska osumnjičenih za zločine bio je i ubijeni policajac Đurić. Spisak osumnjičenih za zločine u Srebrenici uradila je ekspertna grupa sastavljena od nekoliko članova iz Republike Srpske, historičara Smaila Čekića iz Federacije BiH te jednog eksperta kojeg je delegirala međunarodna zajednica.

Dragan Đurić rođen je 17. novembra 1967. godine u Banovićima. U Zvorniku je živio u naselju Ulice. Pripadnik MUP-a RS bio je od 7. aprila 1994. godine, nešto više od godinu prije srebreničkog genocida.

Također, njegovo ime nalazi se i u dokumentaciji Haškog tribunala koja je sastavni dio dokaznih materijala protiv Ljubiše Beare i Vujadina Popovića, osuđenih za genocid u Srebrenici. 

Đurića je u ponedjeljak nešto prije 20 sati ubio 24-godišnji Ibrić, kojem su pripadnici RS-a 1991. godine također ubili oca, zajedno sa više od 750 drugih komšija iz okoline Zvornika. Napad na policiju u Zvorniku, u kojem je ubijen i napadač Ibrić, policija i tužitelji za sada su okarakterisali kako teroristički čin.

Sahrani Đurića prisustvovao je predsjednik RS-a Milorad Dodik te potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

 

#BiH