Članak

Radi za sirijsku vladu: Sarajlija prati osobe sa Balkana koje se bore na strani ISIL-a

U Sektoru za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Sirije od decembra 2014. godine radi Sarajlija S.Š.

U Sektoru za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Sirije (Politički sigurnosti direktorat Sirije – jedna od sirijskih sigurnosnih/obavještajnih službi) od decembra 2014. godine radi Sarajlija S.Š., piše novinska agencija Patria.

Ovaj državljanin BiH, rođen 1980. godine poznat je i po nadimku Balkanjeros i Sanchez. 

Bivši je uposlenik britanskih privatnih zaštitarskih kompanija „Aegis Defence Servises“ i firme “Control Risks”, radio je na poslovima zaštite, lica i objekata u Afganistanu, Iraku i Libiji, gdje je obezbjeđivao strana visoka diplomatska lica, i pojedine članove vlade Afganistana te Američku ambasadu u Bagdadu.

Među osnovnim operativnim zadacima koje obavlja spadaju pratnja i potencijalno „uklanjanje” osoba sa Balkana koje se bore na strani pobunjenika ili ISIL-a.

Isključivi razlozi rada za sirijski režim jeste novac, a ne ideološki ili politički motiv, za šta dobija “naknade” od 10.000 do 15.000 dolara mjesečno. On je dio grupe, obučenih ljudi “plaćenika” iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji rade isključivo za državne sigurnosne službe od Iraka i Afganistana pa do Sirije, što ih razlikuje od drugih, koji rade za privatne kompanije ili za paravojne jedinice i organizacije.

S.Š. je, inače, završio Srednju policijsku akademiju u Sarajevu, a školovao se dodatno i u Srbiji te Sloveniji.

Također, on je bivši uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje je radio u službi za obezbjeđenje diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

#Svijet