Članak

Sramne poruke: Holanđani Karremansu dali podršku, pozivali i na okupljanje pred Vojnim sudom

Vojni sud u Arnhemu odlučio je u srijedu da penzionisani general holandske vojske i bivši komandant Holandskog bataljona UN-a Thom Karremans neće biti procesuiran zbog genocida u Srebrenici, prenosi n

Vojni sud u Arnhemu odlučio je u srijedu da penzionisani general holandske vojske i bivši komandant Holandskog bataljona UN-a Thom Karremans neće biti procesuiran zbog genocida u Srebrenici, prenosi novinska agencija Patria.

Karremans neće biti procesuiran zbog komandne odgovornosti tokom genocida u Srebrenici, odnosno neće krivično odgovarati zbog ubijenih Bošnjaka na istoku Bosne. A, nešto ranije Karremans je dobio i podršku na Facebooku.

Facebook grupa pod nazivom "Stranica podrške za Thom Karremansa" u vrlo kratkom roku skupila je veliki broj lajkova. Holanđani masovno daju podršku Karremansu . Na stranici su vidljivi i komentari pojedinih pripadnika ovog bataljona, a neki su pozvali da se okupe ispred Vojnog suda i da ne dopuste da ih pitanja novinara ne isporvociraju.

Bivši prevodilac UN-a Hasan Nuhanović, koji je i podnio krivičnu prijavu protiv Karremansa, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria kako postoji teoretska mogućnost da se na odluku Suda u Arnhemu žali Sudu za ljudska prava u Strazburu, ali nije siguran koji će biti njegovi sljedeći koraci.

#BiH