Članak

U Moskvi otkazali Prvomajsku paradu zbog 'opasnosti od terorizma'

Neće biti mimohoda ni skupova u glavnom gradu, planira se tek svečana sjednica.

(Patria) - Prvomajski mimohod u Moskvi neće biti održan zbog "povećane" opasnosti od terorizma, saopštio je jučer najveći sindikalni savez u zemlji, dok ruske vlasti opetovano upozoravaju na tu prijetnju u prilikama sukoba u Ukrajini.

- Neće biti mimohoda ni skupova u glavnom gradu, planira se tek svečana sjednica - rekao je Aleksandar Čerčukov, potpredsjednik Ruskog saveza nezavisnih sindikata, prenosi ruska novinska agencija Tass.

- Odluku su donijele vlasti jer je "stepen terorističke prijetnje povećan, čak i na područjima udaljenim od mjesta 'specijalne vojne operacije'" - rekao je, koristeći se eufemizmom kojim Kremlj naziva svoju invaziju na Ukrajinu.

Proslavu Međunarodnog praznika rada, veoma svečanu širom Rusije, redovno organizuju sindikati odani ruskoj vlasti. U Moskvi i u njenim prigradskim naseljima obično se održavaju velike kulturne priredbe i politički skupovi povodom tog praznika koji je neradni dan u cijeloj zemlji.

Od napada u kojem je 2. aprila ubijen vojni bloger u Sankt Peterburgu ruske vlasti opetovano upozoravaju na opasnost od terorizma, optužujući Ukrajinu, Zapad i rusku opoziciju da planiraju organizovati napade.

Nekoliko dana nakon Međunarodnog praznika rada Rusi slave 9. maja, dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, vojnim mimohodima širom zemlje, a najveći se održava na Crvenom trgu u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U srijedu je i guverner kojeg je Moskva postavila na Krimu, Sergej Aksjonov rekao da se otkazuju sve proslave 1. i 9. maja na anektiranom ukrajinskom poluotoku, pozivajući se na "sigurnosne probleme".

#BiH #Rusija #VladimirPutin #Moskva