Članak

ReSTART BiH 9. maja organizira nove proteste: Okupljanje pred Parlamentom BiH, pa šetnja do ambasade SAD, OHR-a, Delegacije EU

Ipak, treba imati na umu da što je broj prisutnih veći, poruka je snažnija.

(Patria) - Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 2023. godine, nadstranačko udruženje građana ReSTART BiH, organizuje nove proteste.

Kako je saopćeno iz ovog udruženja, okupljanje je planirano u 12:00 sati ispred Parlamentarne skupštine BiH. Sa onim građanima, koji se odazovu i dođu da iskažu svoje nezadovoljstvo sa agresivnim kreacijama internacionalne zajednice, idemo do Historijskog muzeja BiH preko puta Američke ambasade. Nakon kraćeg zadržavanja nastavljamo pored 'Tita' prema OHR-u gdje ćemo se također zadržati neko vrijeme. Cilj šetnje je Njemačka ambasada i Delegacija EU gdje će se protesti i održati. 

"Ovih dana nam se obratio francuski medij molbom za intervju, a pitanja koja je poslao zadiru u srž samih problema zbog kojih smo i izlazili na proteste u proteklom periodu. Navedena pitanja ćemo sada, putem medija javno proslijediti svim građanima Bosne i Hercegovine, na odgovor. Odgovore koje dobijemo ćemo na protestnom okupljanju pročitati s ciljem da svim stranim delegacijama pred čija vrata idemo, ali i bh. javnosti prezentiramo mišljenje i stavove građana o njihovom radu i djelovanju na ovim prostorima. Kao i ranije nije nam namjera da komentarišemo rad i djelovanje bilo koje političke opcije, jer o tome svoj sud donose građani na izborima. ReSTART BiH kao nadstranačko udruženje građana, smatra da su građani jedini objektivni u tome - šta je problem - ali i rješenje države Bosne i Hercegovine. Građani BiH, koji ne pripadaju političkim interesnim sferama i na koje se ne može ići sa ucjenama, su pozvani da napišu svoje mišljenje kao odgovore na pitanja koja ćemo sada javno iznijeti i za nas je to najrelevantnije.

EN - What are the motivations / the reasons to protest the 9th of May?

BOS - Koji su motivi/razlozi protesta povodom 9. maja?

EN - What do you think about Schmidt's decision? Why did he do that and why is it problematic?

BOS - Šta mislite o odluci Šmita? Zašto je to uradio i u čemu je problem ?

EN - What should be done in your point of view to improve the situation? What are the solutions that you would like to propose to the politicians?

BOS - Šta bi trebalo učiniti s vašeg stajališta da se situacija popravi? Koja biste rješenja predložili političarima?

Odgovori koje dobijemo do kraja dana u ponedjeljak 08.05. na ReSTART-ovu stranicu ili e-mail: osvoji.vrh @gmail.com ćemo javno pročitati ispred stranih delegacija. Odgovori moraju biti potpisani.

Dakle, sada kada nema razloga da nam se spočitava bilo kakvo stranačko djelovanje, odnosno kada nema bilo kakve poveznice sa nekom od političkih partija, jer njihovi interesi, ako ih je bilo, su prestali formiranjem nove vlade, a mi kao i ranije se borimo za istu stvar, građansku državu, vjerujemo da kiša koja je najavljena za taj dan neće građanima biti nepremostiva prepreka da izađu i svojim prisustvom poruče da im je stalo do istog cilja. Čak i ako se desi da izađe mali broj građana, onih koji su sa nama od prvog dana, 25.10.2021., poruka koju šaljemo će ipak otići na prave adrese. Ipak, treba imati na umu da što je broj prisutnih veći, poruka je snažnija.

Do nas je!", stoji u saopćenju.

#BiH