Članak

Šef Wagnera Yevgeny Prigozhin kaže da će povući svoje borce iz Bakhmuta

„Moji momci neće trpjeti beskorisne i neopravdane gubitke u Bakhmutu bez municije“, dodao je on.

(Patria) - Vođa ruske plaćeničke grupe Wagner kaže da će povući svoje trupe iz ukrajinskog grada Bakhmuta 10. maja zbog nestašice municije, javio je BBC.

Izjava Yevgenyja Prigozhina usljedila je nakon što je objavio video kako hoda među tijelima svojih mrtvih boraca, okrivljujući najviše ruske zvaničnike odbrane. „Desetine hiljada“ je tamo ubijeno i ranjeno, rekao je Prigozhin.
Prigozhin (61), je za svoju odluku o povlačenju iz Bakhmuta optužio direktno ministarstvo odbrane, koristeći psovke. „Shoigu! Gerasimov! Gdje je... municija?... Došli su ovamo kao dobrovoljci i umru za vas da se tovite u vašim kancelarijama od mahagonija“, rekao je.

Ministar odbrane Sergey Shoigu i načelnik Generalštaba Valery Gerasimov često su bili u fokusu Prigozhinovog gnjeva, usred izveštaja o žestokim sukobima između različitih grupa u okruženju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prigozhin je rekao da Wagnerove žrtve „svakog dana rastu u geometrijskoj progresiji“ zbog nedostatka municije. On je naglasio da će njegovi borci ostati na svojim položajima do 9. maja, kada Rusija obilježava Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu i da će se sljedećeg dana povući iz Bakhmuta.

U video snimku objavljenom ranije, Prigozhin, koji se vidi kako stoji ispred svojih ljudi, rekao je da će „predati položaje u naselju Bakhmut jedinicama ministarstva odbrane i povući ostatke Wagnera u logističke kampove kako bi nam polizali rane“.

„Moji momci neće trpjeti beskorisne i neopravdane gubitke u Bakhmutu bez municije“, dodao je on.

#Svijet