Članak

SAD planiraju više 'robota na moru' na Bliskom istoku za borbu protiv Irana i Kine

Kina je u martu održala zajedničke pomorske vježbe s Iranom i Rusijom u Omanskom zaljevu.

(Patria) - SAD pokušavaju uvjeriti saveznike na Bliskom istoku da dodaju još desetine robotskih plovila oko Arapskog poluotoka kako bi bolje otkrili prijetnje iz zemalja poput Irana, što je potez zaštite plovnih puteva od vitalnog značaja za globalnu trgovinu i trgovinu naftom, javio je Bloomberg.

SAD, koje predvode dvije međunarodne pomorske koalicije iz Bahreina, žele imati više od 100 besposadnih površinskih plovila, koji se ponekad nazivaju i roboti na moru, do kraja ljeta, rekao je viceadmiral Brad Cooper koji komanduje koalicijama i Bahreinom gdje je bazirana Peta flota. Početni cilj od 50 je ispunjen u februaru, a tehnologija pruža isplativ i efikasan način produbljivanja američkih partnerstava, rekao je on.

Plan se provodi dok je Iran, ohrabren sporazumom o ponovnom uspostavljanju odnosa sa američkim saveznikom Saudijskom Arabijom, koji je posredovala Kina, zaplijenio drugi tanker za naftu za manje od sedam dana. Američka mornarica objavila je snimke čamaca za koje je navela da su u vlasništvu iranske Islamske revolucionarne garde koji zauzimaju naftni tanker Niovi pod zastavom Paname dok je plovio kroz Hormuzski moreuz, između Irana i Omana.

Osim Irana, SAD su zabrinute zbog napora Kine da proširi vojne i sigurnosne veze sa arapskim državama Persijskog zaljeva, koje su se povijesno oslanjale na SAD za potrebe odbrane. Kina, najveći trgovinski partner većine tih zemalja i najveći kupac sirove nafte iz regiona, već ima pomorsku bazu u Džibutiju na Rogu Afrike.

Kina je u martu održala zajedničke pomorske vježbe s Iranom i Rusijom u Omanskom zaljevu.

„Ne možete upoređivati rudimentarnu vježbu sa širokom sofisticiranom integracijom s velikim partnerima koju ovdje vodimo“, rekao je Cooper, misleći na te vježbe. On je opisao pomorsku vježbu koju predvode SAD ranije ove godine kao najveću u regionu, u kojoj su učestvovale 42 zemlje, 7.000 ljudi, 35 brodova i 30 plovila bez posade.

#Svijet