Članak

Sudanske zaraćene strane šalju izaslanike na razgovore u Saudijsku Arabiju

Nije određen vremenski okvir za dužinu razgovora.

(Patria) - Dva sudanska zaraćena generala poslala su u petak svoje izaslanike u Saudijsku Arabiju na razgovore s ciljem učvršćivanja nestabilnog primirja nakon tri sedmice žestokih borbi, javio je AP.

To bi bili prvi pregovori između sudanske vojske, koju predvodi general Abdel-Fattah Burhan, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), kojima komanduje general Mohammed Hamdan Dagalo, otkako su sukobi izbili 15. aprila.

Prema navodima dvojice sudanskih visokih vojnih zvaničnika i jednog njihovog paravojnog rivala, pregovori će početi u subotu u saudijskom primorskom gradu Džedi, nakon zajedničkih napora Rijada i drugih međunarodnih sila da pritisnu zaraćene strane u Sudanu za pregovarački sto. Nije određen vremenski okvir za dužinu razgovora.

Jedan od vojnih zvaničnika rekao je da su razgovori dio inicijative koju su predložile Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države. Rekao je da će razgovarati i o zaštiti civilne infrastrukture, uključujući zdravstvene ustanove.
Zvaničnik RSF-a rekao je da će saudijski i američki zvaničnici olakšati razgovore. On je rekao da će razgovarati i o mehanizmu za praćenje prekida vatre i potvrdio je u petak da je delegacija RSF-a otišla u Džedu. Sudanska vojska je kasnije i njena delegacija otišla u Saudijsku Arabiju, rekavši da će se na razgovorima razgovarati o „detaljima primirja“, bez pojašnjenja.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u međuvremenu razgovarao o inicijativi u telefonskom razgovoru sa saudijskim ministrom vanjskih poslova princom Faisalom bin Farhanom, navodi se u saopštenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova. Navodi se da inicijativa ima za cilj „pripremiti teren“ za dijalog radi deeskalacije tenzija u toj afričkoj zemlji. U saopštenju se takođe ne navode dodatni detalji.

#Svijet