Članak

Kralj Charles III položio zakletvu i okrunjen: Bože, čuvaj kralja!

Nakon zakletve britanski premijer Rishi Sunak čitao je odlomak iz Biblije

(Patria) - Kralj Charles III položio je zakletvu pred nabiskupim Kanterburija nakon čega se prolomilo među prisutnima u Westminsterskoj opatiji: "Bože, čuvaj kralja Čarlsa". 

Nakon zakletve britanski premijer Rishi Sunak čitao je odlomak iz Biblije

Kralj se zakleo na upravljanje nacijama i teritorijima u skladu sa zakonima i običajima. Zakleo se i da će s milosrđem provoditi zakon i pravdu te da će održavati protestantsku reformiranu religiju.

Londonske ulice preplavljene su obožavateljima monarhije koji su došli vidjeti krunidbu Čarlsa III.

Inače, Kruna svetog Edwarda, kojom će kralj Charles III. danas biti okrunjen vrijedi čak 52 miliona eura i u nju je ugrađeno 440 dragulja.

Nakon pomazanja kralj dobiva i posebne regalije koje predstavljaju njegovu svjetovnu snagu i moć. Prinošenje svake regalije praćeno je molitvom jer kralj prihvaćenjam regalija prihvaća elemente svoje moći, objašnjava Perković. 

"Kralju kraljeva i gospodaru svih gospodara, blagoslovi ovu krunu i posveti slugu svoga Charlesa na čiju je glavu danas polažeš", rekao je nadbiskup uzimajući krunu koju je položio na kraljevu glavu.

Ovo je jedini put u životu da će Charles III. nositi ovu krunu. 

Još jednom su svi u opatiji uzviknuli: "Bože, čuvaj kralja".

Supruga kralja Charlesa Kamila također je imala krunidbu i postala kraljica.

Koristi krunu kraljice Marije, a na kruni su napravljene manje izmjene prije krunidbe, uključujući dodavanje dijamanata Cullinan koji su nekoć bili dio lične kolekcije nakita kraljice Elizabete II.

#Svijet