Članak

Šabanović o Južnoj interkonekciji: Ne vjerujte strankama, ali zapitajte se zašto bi FBiH ulagala u plinovod kojim će upravljati Čovićeve 'županije'?

Upitajte ovo i predstavnike trojke, sigurno su već dobili upute šta trebaju pričati.

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Haris Šabanović obratio se danas javnosti u našoj zemlji porukom: "Šta trebate znati o južnoj interkonekciji - jedna jedina stvar?". 

- Ne morate vjerovati niti SDA niti DF niti SBiH niti NES, ma ne morate vjerovati bilo kome, vjerujte svome razumu. Problem sa ovim projektom se ogleda u tome da će brutalna sredstva, stotine miliona za izgradnju obezbijediti Federacija BiH. Činjenica je također da će većinu tog gasa koristiti centralni dio entiteta FBiH jer tu, istini za volju, i živi najviše stanovnika. Ali oni njime neće upravljati. Neće ni entitet FBiH. Upravljati će dva haman etnički čista kantona ili ti ga županije, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija. (Termin županija je zvanično neustavan, naziv kantona 10 kao HB županija također, ali pošto je HDZ sada apsolutna vlast onda se moraju i takvi termini koristiti - vidjeti pod Edin Forto)", piše Šabanović. .

I dodaje: "Nemojte vjerovati meni, nemojte vjerovati nikome, vjerujte svom razumu i zapitajte se jednu jedinu stvar: 'Zašto bi, pri zdravoj pameti, dva kantona upravljala gasom kojim će se snabdijevati FBiH i pare za to uložiti ta ista FBiH!?'"

"Upitajte ovo i predstavnike trojke, sigurno su već dobili upute šta trebaju pričati. Isto kao što šute kada visoki predstavnik u svom zvaničnom izvještaju navede da je ponajveći problem u BiH reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović", zaključio je Šabanović. 

#BiH #DraganČović #SDA #JužnaInterkonekcija #HarisŠabanović