Članak

IAEA upozorava na opasnosti oko nuklearne elektrane Zaporizhzhia, evakuacije u toku

Grossi je posljednji put posjetio stanicu Zaporizhzhia, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, u martu.

(Patria) - Šef nadzornog tijela Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju upozorio je da je situacija oko nuklearne stanice Zaporizhzhia koju drže Rusi postala „potencijalno opasna“ jer su zvaničnici koje je postavila Moskva počeli evakuisati ljude iz obližnjih područja, javio je Reuters.

Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pozvao je na mjere kako bi se osigurao siguran rad najveće nuklearne elektrane u Evropi, budući da su u toku evakuacije u obližnjem gradu Enerhodar. „Opšta situacija u području u blizini nuklearne elektrane postaje sve nepredvidivija i potencijalno opasna“, rekao je Grossi na web stranici agencije.

„Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarnih rizika od nuklearne sigurnosti i sigurnosti s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju od ozbiljne nuklearne nesreće i njene povezane posljedice po stanovništvo i okoliš“, rekao je.

Grossi je rekao da su, dok operativno osoblje fabrike ostaje na lokaciji, uslovi za osoblje i njihove porodice „sve napetiji“.

Guverner ukrajinskog regiona Zaporizhzhia, kojeg je postavila Rusija, rekao je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini linije fronta jer se granatiranje pojačalo na tom području posljednjih dana. Očekuje se da će ukrajinska proljetna kontraofanziva protiv ruskih snaga vjerovatno zahvatiti i ovaj region kojeg oko 80% drži Moskva.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u nedelju da se stanovnici evakuišu u pravcu Berdianska i Prymorska na obali Azovskog mora. Ruske snage zauzele su elektranu nekoliko dana nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na svog susjeda u februaru 2022. godine. U blizini postrojenja često je dolazilo do razmjene vatre, pri čemu je svaka strana okrivila drugu.

Grossi je posljednji put posjetio stanicu Zaporizhzhia, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, u martu, kao dio napora da razgovara s obje strane kako bi se osigurao sporazum o zaštitnim mjerama kako bi se osigurao siguran rad elektrane. On je više puta upozoravao na opasnosti vojnih operacija oko fabrike. Fabrika se nalazi u dijelu tog regiona pod ruskom kontrolom, a veliki dio osoblja koji njime upravlja živi u Enerhodaru na južnoj obali rijeke Dnjepar.

#Svijet