Članak

TUŽILAC IVAN MATEŠIĆ PRIJAVLJEN UDT-u Svjedok Tarahija tvrdi da mu je psovao Boga, ključni svjedok potpisao izjavu s ozbiljnim optužbama!

Upitan zašto je Matešić prilikom njegovog ispitivanja bacao laptope, Tarahija kaže da ga je tako pokušao zastrašiti, te da mu je na kraju rekao da je “tvrd orah”.

Piše: Rasim Belko


Protiv šefa Odsjeka za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ivana Matešića podnesena je prijava Uredu disciplinskog tužioca, saznaje novinska agencija Patria.

To i ne čudi s obzirom na sve ono što su mediji pisali o Matešiću i njegovom djelovanju u sudnici i izvan nje.

„Prvo, to je psihički efekat, dođeš tamo u 10.30, a ispituju te u 15.30 sati. Niti jedeš niti piješ. Kroz taj hodnik te vode dvojica naoružanih, a na vratima piše ‘saslušanje za ratne zločine Križančevo selo’, čime se pravi psihički pritisak”, navodi za Patriju jedan od svjedoka u slučaju Križančevo selo Muamer Tarahija.

I dodaje: “Kada više nije znao šta će, tužilac Ivan Matešić se naljutio i počeo bacati laptop, psovati Boga, nakon čega smo se posvađali. Kada je vidio da mi ne može ništa počeo mi je nuditi cigarete, hranu…Kada sam sljedeći put išao da dajem izjavu rekao sam policajcima da neću ništa govoriti ako Matešić bude tu. Bio je onaj niži, istražitelj mislim da je Arnel Šahorić, on nije bio grub, ali kada nije mogao ništa, nudio mi je pare. ‘Treba li ti para, koliko’, pitao me je, a rekao sam mu da meni pare ne trebaju i da radim dobar posao, gdje sam dobro plaćen”, priča Tarahija za Patriju.

Kako kaže, bilo je tu i ljudi koji su padali u nesvijest, a nuđenju novca od strane istražitelja svjedočila je tužiteljica koja je isto radila na predmetu Križančevo selo.

“Sve sam to na Sudu BiH rekao i za Ivanovo lupanje, bacanje laptopa i za nuđenje novca. Onda me Ivan počeo ispitivati i govoriti da nisam tako rekao, ali sam ga pitao da mi da izjavu koju sam potpisao, jer ja jedini nisam potpisao izjavu. Isto tako, prvobitni pozivi su mi dolazili poštom, a treći ili četvrti put poziv su mi donijeli naoružani ljudi, što je uznemirilio i moju porodicu”, ističe Tarahija i prisjeća se da ih je pitao zašto naoružani dostavljaju poziv, kada se uvijek redovno odazivao pozivima.

Upitan zašto je Matešić prilikom njegovog ispitivanja bacao laptope, Tarahija kaže da ga je tako pokušao zastrašiti, te da mu je na kraju rekao da je “tvrd orah”.

“Taj Arnel Šahorić kada više nije imao ništa da me pita postavio mi je pitanje ‘šta žene kod vas pričaju’, na šta sam se nasmijao, a on odgovorio ‘treba li ti para’”, ispričao je Tarahija za Patriju.

O načinima na koje tužilac Matešić “dolazi do istine” smo već pisali. Posljednje informacije do kojih smo došli govore da je jedan od ključnih Matešićevih svjedoka u predmetu Križančevo selo potpisao izjavu kao javni dokument vezan za drugi predmet sličnog sadržaja, u kojem direktno optužuje tužioca Matešića da mu je obećao vratiti kredit te da ga je pritiskao da daje lažne izjave. Pomenuti svjedok, prema našim izvorima, tvrdi da je u dva predmeta lažno svjedočio protiv optuženih za ratne zločine.

Isti izvori otkrivaju nam da je i srodnica tog svjedoka dala izjavu koja tužioca Matešića kompromitira da je svjedoka nagovarao, pa u određenoj mjeri i potkupio u zamjenu za priču koja odgovara optužnici.

Zbog svega navedenog i onog što smo pisali odranije, postavlja se pitanje regularnosti procesa i nameće odgovor da je cilj zapravo osuditi osumnjičene u predmetu Križančevo selo, bez obzira na pravne norme po kojima su tužioci dužni postupati. Da budemo direktni, postavlja se pitanje je li ovaj predmet zapravo politički motiviran i forsiran.

Ukoliko je tačno da je UDT-u prijavljeno postupanje tužioca Ivana Matešića, nadamo se da će ovaj put ta institucija uraditi svoj posao na ispravan način. Jer, podsjećamo, Matešić je već bio pred UDT-om gdje je procesuiran zbog fotografija sa bivšim premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, danas sinonimom korupcijskih afera u Hrvatskoj.

Fotografija je nastala 2018. godine u Rusiji, tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu. Sanader je osuđivan i oslobađan, godinama je već po sudnicama. A njegova učenica, kako su svojevremeno pisali zagrebački mediji je bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je tako u jednom tekstu u Washington Postu napisala za Sanadera: “Hrvatska je stabilna demokracija i tržišno gospodarstvo sa stabilnim institucijama te na putu prema članstvu u NATO i članstvu u Europskoj uniji. Hrvatski premijer Ivo Sanader je naširoko priznat i cijenjen reformator koji je pokazao odlučnost i odrješitost u ostvarenju nacionalnih ciljeva članstva u EU i NATO-u, potpuno svjestan raspona reformi koje to iziskuju. U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska je postala primjer zemlje koja uspješno provodi reforme. Predsjednik, premijer i oporba dali su punu podršku za novi set mjera koje se pripremaju od strane vlade kako bi se učinkovito borili protiv organiziranog kriminala i korupcije, što uključuje davanje prioriteta sudskim predmetima koji se tiču organiziranog kriminala i korupcije”.

A svega pola godine nakon posjete Kolinde Grabar Kitarović Vitezu i Križančevom selu otpočela je istraga protiv pripadnika Armije RBiH. Građani Viteza u nekoliko su nam navrata rekli da ta posjeta uveliko ima poveznicu sa procesuiranjem pripadnika Armije RBiH, spominjući čak i pola miliona KM datih kako bi se ovaj predmet našao pred Sudom BiH. Pri tome ne treba zaboraviti da je ex državna tužiteljica Gordana Tadić (danas na crnoj listi) predmet dodijelila Matešiću mimo CMS-a, odnosno povrijedila pravila pravosudnog rada.

Koliko u svemu ima poveznice ili nema je na Uredu disciplinskog tužioca da utvrdi. Ali, sve više na vidjelo izlaze manipulacije i nezakonita djelovanja u istrazi u predmetu Križančevo selo. A gdje dimi, tu ima i vatre ili para, ako kome zatreba, što rekao Matešićev istražitelj!

#BiH #TužilaštvoBiH #RasimBelko #KrižančevoSelo #IvanMatešić #UDT #MuamerTarahija #ArnelŠahorić