Članak

Ćutahija o zastoju BiH i njenom putu ka EU: Promijenjen je jedan blok koji je najmanje sporan u implementaciji reformi

Direktor Vanjskopolitičke inicijative BH Haris Ćutahija je mišljenja da je Bosna i Hercegovina i dalje u statusu quo

(Patria) - Bosna i Hercegovina ove godine obilježava svoj prvi Dan Evrope kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Kandidatski status dodijeljen nam je 15. decembra prošle godine, ali je evidentno da od tada pa do danas nismo uspjeli postići nikakav napredak.

Direktor Vanjskopolitičke inicijative BH Haris Ćutahija je mišljenja da je Bosna i Hercegovina i dalje u statusu quo, da su sve preuzete obaveze i dalje pred nama, a da je perspektiva otvaranja pregovora o članstvu u Evropskoj uniji jako daleko.

Iako je u Bosni i Hercegovini dodjelom kandidatskog statusa ponovo aktuelizovan proces evropskih integracija, Ćutahija u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kaže da postoje dvije stvari kojih trebamo biti svjesni.

- Prva je da kandidatski status nije rezultat rada naših političara, već geopolitički potez Evropske unije i poklon građanima Bosne i Hercegovine.

Druga stvar, u sklopu dodjele kandidatskog statusa Evropska unija navela je određena očekivanja koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni, a ja ne vidim da je išta od toga pokrenuto - ističe Ćutahija.

Upitali smo ga i gdje se danas nalazimo na planu ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije?

- Nalazimo se gdje smo se nalazili i prije par godina - ispunjeno je nekoliko tehničkih stvari, a sve esencijalne reforme su na čekanju.

Ispunjavanje 14 ključnih prioriteta su uslov za otvaranje pregovora i kada se oni ispune, to će biti momenat kada će građani istinski osjetiti promjenu u svom svakodnevnom životu - govori naš sagovornik.

Na kraju je odgovorio i vidi li među vladajućim bh. političkim strukturama ikakve istinske volje da Bosna i Hercegovina uopšte i napreduje na svom putu evropskih integracija i u konačnici postane članica Evropske unije?

- Nakon posljednjih Opštih izbora, stvarno se osjetila jedna nova energija i sve je ukazivalo na to da će se stvoriti novi momentum u procesu integracija, a to je nešto što su primijetili i na čemu su insistirali naši partneri iz Evropske unije.

Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da ta promjena nije toliko značajna jer je promijenjen samo jedan blok od tri, i to onaj koji je najmanje sporan u implementaciji reformi - zaključuje Ćutahija u razgovoru za Patriju.

(D.K.)

#BiH