Članak

Isak tvrdi: Vlada FBiH u četvrtak će se izjasniti o imenovanju v.d. direktora FUP-a

Ministar nije kazao ime budućeg v.d., a dosadašnjem v.d. diretktora Ensadu Kormanu mandat je istekao 6. maja.

(Patria) - Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak potvrdio je za Patriju da će se Vlada FBiH u četvrtak izjasniti o imenovanju v.d. direktora FUP-a.

- Prijedlog o imenovanju vršitelja dužnosti direktora Federalne uprave policije naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH koja je zakazana za četvrtak - potvrdio je Isak.

Ministar nije kazao ime budućeg v.d., a dosadašnjem v.d. direktora Ensadu Kormanu mandat je istekao 6. maja.

Ranije je Isak kazao da je obavio razgovor s Vahidinom Munjićem te rekao kako vjeruje da će časno i pošteno obavljati dužnost vršitelja dužnosti direktora FUP-a, no nije spominjao dopis u kojem se obrazlaže zašto Munjić ne može obavljati tu funkciju.

Naime, Prema članu 45 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, predloženi kandidat Munjić Vahidin ne može nastaviti obavljati poslove direktora jer nije rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrše poslovi krim policije, a niti je bilo kada to radio.

"Ako je i zamjenik direktora policije spriječen obavljati dužnosti navedene u stavu (2) ovog člana, zbog pravnih ili drugih razloga, direktora policije zamjenjuje rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi
kriminalističke policije sve dok direktor policije ne bude u stanju ponovo preuzeti svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi direktor policije", navodi Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH.

#BiH