Članak

Izrael u Gazi ubio vođe Islamskog džihada i deset civila

Sveukupno je najmanje 15 Palestinaca ubijeno u napadima, uključujući pet žena i četvero djece, rekli su palestinski zvaničnici.

(Patria) - Izrael je ubio tri komandanta Islamskog džihada u Gazi i najmanje 10 civila, uključujući nekoliko djece, javio je Reuters.

Udari su usmjereni na komandante militanata koji su planirali napade iz Gaze i Zapadne obale, saopštio je Izrael. Islamski džihad je potvrdio smrt komandanata Jihada Gannama i Tareka Izzeldina, za koje je portparol izraelske vojske rekao da je orkestrirao operacije na Zapadnoj obali, kao i Khalila Al-Bahtinija koji je koordinisao raketiranje Izraela sedam dana ranije.

Dok su eksplozije potresle dijelove Gaze, obalne enklave u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, stisnute na površinu od samo 365 kvadratnih kilometara, izraelski avioni su također pogodili radionice za proizvodnju raketa i vojne komplekse. Dawoud Shehab, glasnogovornik Islamskog džihada, rekao je da Izrael „mora očekivati odgovor u svakom trenutku i bilo gdje“.

Sveukupno je najmanje 15 Palestinaca ubijeno u napadima, uključujući pet žena i četvero djece, rekli su palestinski zvaničnici. Dvojica muškaraca umrla su kasnije nakon što su izraelski avioni pogodili, kako je vojska nazvala, protivtenkovski tim u blizini južne granice Gaze koju je Izrael blokirao.

Glasnogovornici izraelske vojske rekli su da je u operaciji učestvovalo 40 aviona. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael „spreman na svaku mogućnost“.

„Ubistvo lidera neće donijeti okupatoru (Izraelu) sigurnost, već veći otpor“, rekao je šef Hamasa Ismail Haniyeh.

Egipat, koji je posredovao u prethodnim prekidima vatre u Gazi, rekao je da su izraelski udari „u suprotnosti s osnovama međunarodnog prava i međunarodnim rezolucijama“. Katar je osudio napade, dok je specijalni mirovni koordinator UN-a za Bliski istok Tor Wennesland osudio ubijanje civila i pozvao na suzdržanost.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zračne napade Izraela i kazalo da je rješenje putem pregovora jedini način da se postigne sigurnost. Više od 100 Palestinaca i najmanje 19 Izraelaca i stranaca ubijeno je u nasilju od januara.

#Svijet