Članak

London namjerava zabraniti rusku Wagner Group i proglasiti je terorističkom

Ministarstvo unutrašnjih poslova radilo je na slučaju dva mjeseca, a zabrana će biti „neminovna“ za nekoliko sedmica, prenosi Reuters.

(Patria) - Ujedinjeno Kraljevstvo će službeno klasifikovati ruske plaćeničke snage Wagner Group kao terorističku organizaciju, što će uvesti finansijske sankcije i druge kazne, kao način povećanja pritiska na Rusiju, objavio je u utorak list The Times.

Ministarstvo unutrašnjih poslova radilo je na slučaju dva mjeseca, a zabrana će biti „neminovna“ za nekoliko sedmica, prenosi Reuters.

Ako se zabrana donese, bit će krivično djelo pripadati Wagneru, prisustvovati njegovim sastancima, poticati podršku za njega ili nositi njegov logo u javnosti, piše The Times. Proglašavanje bi također nametnulo finansijske sankcije grupi, a postojale bi implikacije na Wagnerovu sposobnost da prikupi novac ako bi bilo koja sredstva otišla preko britanskih finansijskih institucija, dodaje list.

Nije bilo dokaza da Wagner ili pojedinci povezani s grupom djeluju u UK od početka rata u Ukrajini, navodi se u izvještaju. Međutim, postojale su „sumnje“ da je grupa pomogla prebacivanju novca iz UK nakon što su uvedene finansijske sankcije ruskim oligarsima i saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi list, pozivajući se na izvor iz vlade. Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da ispituje izvještaj Timesa.

#Svijet