Članak

Novinar AFP-a rođen u Sarajevu Arman Soldin ubijen na istoku Ukrajine

„Bio je potpuno predan svom zanatu“, dodala je.

(Patria) - Koordinator video snimka AFP-a za Ukrajinu Arman Soldin ubijen je u utorak u raketnoj paljbi u blizini Chasiv Yara na istoku Ukrajine, rekli su novinari AFP-a koji su svjedočili incidentu. Napad se dogodio oko 16:30 na periferiji grada u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini tokom nekoliko mjeseci, javio je AFP.

Tim AFP-a bio je pod vatrom raketa dok su bili sa grupom ukrajinskih vojnika. Soldin (32) poginuo je kada je raketa pala blizu mjesta gdje je ležao. Ostatak tima ostao je nepovrijeđen.

Cijela agencija je devastirana gubitkom Armana“, rekao je predsjednik AFP-a Fabrice Fries.

"Njegova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju novinari koji prate sukob u Ukrajini“, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast Soldinu na Twitteru, pohvalivši njegovu „hrabrost“.

„Sa hrabrošću, od prvih sati sukoba bio je na frontu da utvrdi činjenice. Da nas informiše“, napisao je Macron, rekavši da dijeli „bol svojih rođaka i svih svojih kolega“.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane izrazilo je „iskreno saučešće“ porodici i saradnicima.

„Posvetio je svoj život informisanju svijeta o istini. Njegovo naslijeđe, kao i njegova stvar, živjet će dalje“, navodi se.

U Washingtonu je Bijela kuća također odala počast Soldinu, a sekretarka za štampu Karine Jean-Pierre rekla je da je svijet „dužan“ novinarima koji su izgubili živote izvještavajući o sukobu.

„Novinarstvo je fundamentalno za slobodno društvo“, rekla je ona u izjavi.

„Armanov briljantan rad obuhvatio je sve što nas je učinilo tako ponosnim na AFP-ovo novinarstvo u Ukrajini“, rekao je direktor Global News agencije Phil Chetwynd.

Direktorica AFP-a za Evropu Christine Buhagiar prisjetila se Soldina kao „pravog reportera sa terena, uvijek spremnog za rad čak i na najtežim mjestima“, rekla je ona.

„Bio je potpuno predan svom zanatu“, dodala je.

Rođen u Sarajevu, Soldin je bio francuski državljanin koji je počeo raditi za AFP kao pripravnik u njegovom rimskom birou 2015. godine, a kasnije je zaposlen u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodio je video izvještavanje tima i redovno putovao na prve linije na istoku i jugu.

Njegova smrt znači da je najmanje 11 novinara ili fiksera i vozača medijskih timova ubijeno koji su izvještavali o ratu u Ukrajini, navode medijske zagovaračke grupe Reporteri bez granica (RSF) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

#BiH