Članak

Krišto Dodikovim jezikom: Energetska pitanja su u nadležnosti entiteta

Predsjedavajuća je uvela i novi termin u zastoju u radu, pa tako kaže da to nisu blokade već dodatna usaglašavanja!? 

(Patria) - Na današnjoj konferenciji za medije predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je oblast energetike u nadležnosti entiteta te da nema uslova da Vijeće ministara BiH donese odluke u vezi sa južnom interkoenkcijom jer "Federacija BiH nema zakona na osnovu kojeg se to može uraditi".

Sudeći po njenim izjavama Istočna interkonekcija nije upitna, te je očekivati da ministri iz reda HDZ-a podrže ovaj projekat, ako se nađe na dnevnom redu, čak i bez državnog zakona o gasu. 

“Nadležnost kada je u pitanju energetika je na nadležnosti entiteta. Ne vidim nijedan razlog da bilo ko bude na strani nekog ko bi kočio takve projekte koji su na strani BiH. Onog trenutka kada se donese Zakon o južnoj interkonekciji u Federaciji BiH Vijeće ministara BiH će razmatrati to pitanje“, rekla je Krišto dodajući da nema uslova za donošenje odluka dok se ne donese zakon na nivou FBiH.

Na dalje je kazala da 'što se tiče najava oko plinskih interkonekcija i određenih prijedloga zaključaka, ne vidi nijedan razlog kada je u pitanju prirodna opskrba plina, BiH je isključivo ovisna o snabdijevanju prirodnim plinom iz uvoza samo jednim pravcem'.

„Stoga mislim da BiH treba razviti svoj sustav prirodnim plinom na cijelom teritoriju osiguranjem novih transportnih pravaca. Takva potreba je više nego opravdana. To su prioriteti i interesi BiH, ne vidim nijedan razlog da netko ima išta protiv takvih projekata.

Svako od nas ima obavezu poštovati Ustav, pa i kada je u pitanju sama nadležnost. Kada je u pitanju donošenje Zakona o plinu, mi još nismo dobili zaj zaključak od Predsjedništva. Koliko sam upoznata, taj zaključak je u resornom ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Što se tiče donošenja zakona to je nadležnost razine entiteta i mislim da se sve institucije pa i mi trebamo pridržavati nadležnosti BiH“, kazala je Krišto, koja je demantirala da HDZ želi osnovati preduzeće  koje bi upravljalo Južnom interkonekcijom.

Povezani tekst:

PUKLE KONEKCIJE ZBOG HRVATSKE INTERKONEKCIJE Na čelo BH-Gasa dolazi Čovićev kadar za realizaciju 'nacionalnih interesa'

Predsjedavajuća je uvela i novi termin u zastoju u radu, pa tako kaže da to nisu blokade već dodatna usaglašavanja!? 

“Ne bih rekla da postoji blokada, ja se nikad nisam služila tim riječima. Zajedno sa zamjenicima pokušavam učiniti sve da Vijeće ministara funkcionira, ja kao netko ko predlaže dnevni red pokušavam usaglasiti sa kolegama sve što bi trebalo biti na dnevnom redu", dodala je Krišto.

Povezani tekst:

DOKUMENTI Srbijagas dobila dozvolu za trgovinu gasom u BiH!

#BiH