Članak

Bogat dnevni red Vijeća ministara: Interkonekcije, helikopteri, vanjski poslovi, strategija za borbu protiv korupcije...

Također, na prijedlog Ministarstva odbrane BiH na dnevnom redu su i dvije tačke koje se tiču nabavke američkih helikoptera.

(Patria) - Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH je 25 tačaka dnevnog reda i tekuća pitanja. Pred ministrima su tri nacrta zakona i to o vanjskim poslovima, o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Također, na prijedlog Ministarstva odbrane BiH na dnevnom redu su i dvije tačke koje se tiču nabavke američkih helikoptera oko čega je bilo određenih sporova među koalicionim partnerima.  

Tako je na dnevnom redu Prijedlog odluke o prestanku važenja Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013. - 2014. godina, te Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Kao tačke 8. i 9. su nacrti odluka o istočnoj i južnoj interkonekciji. Iako su iz koalicije koju čine SDP, NIP, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD tvrdili da ove konekcije idu u paketu, nije isključeno da se sutra nešto i promijeni. Sve su glasniji zahtjevi da se prvo usvoji zakon o gasu na državnom nivou, pa tek onda krene s ovim projektima. S druge strane samo Južna interkonekcija osigurava novog snabdjevača plinom jer bi plin preko Hrvatske dolazio u BiH iz Azerbejdžana. 

Također na dnevnom redu je ponovo Strategija za borbu protiv korupcije 2022-2024 koja je već nekoliko puta skidana s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH. 

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva oko čega je također udruženje naftaša iznijelo niz zamjerki. 

#BiH