Članak

Ambasadori u Vijeću sigurnosti UN-a zabrinuti secesionističkom retorikom Milorada Dodika

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država čestitao je na formiranju Vlade FBiH.

(Patria) - Ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a koje su raspravljale o stanju u BiH istakle su da je retorika podjela neprihvatljiva i da unosi nesigurnost u BiH.

Predstavnik Albanije kritizirao je aktivnosti Milorada Dodika, predsjednika Rs-a. Visoki predstavnik Christian Schmidt dobio je podršku većine zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a čiji su se ambasadori obraćali izuzev ruskog i kineskog ambasadora. 

U raspravama je istaknuto kako je nedopustivo negiranje genocida u Srebrenici, ratnih zločina, nastavak diskriminacije, te da se vlastima Rs-a ne smije dozvoliti da vuku unazad BiH.

Predstavnik Velike Britanije kazao je da visoki predstavnik ima još uvijek ključnu ulogu u održavanju mira u BiH.

„Pozivamo sve aktere da vode konstruktivnu politiku u narednom periodu i da rade zajedno. Zabrinuti smo secesionističkom retorikom i retorikom podjela koje dolaze iz Rs-a. Važno je da Vijeće sigurnosti podrži visokog predstavnika i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora se raditi predano na ispunjavanju uslova iz agende 5+2. Misija EUFOR ima značajnu ulogu u sigurnosti u BiH ali i regionalnoj sigurnosti“, kazao je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Francuska predstavnica je istakla kako Francuska podržava visokog predstavnika, te da u BiH nema mjesta secesionističkoj retorici i retorici podjele.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država čestitao je na formiranju Vlade FBiH.

„Sada je vrijeme da svi nivoi vlasti iskoriste pozitivan momenat i okrenu se reformama. Pozivamo da se prestane s aktivnostima koje usporavaju napredak BiH. Etnonacionalne stranke predugo podrivaju napredak. Milorad Dodik secesionističkom retorikom i napadom na slobode zaustavlja put napretka i vodi Rs ka izolaciji. Poduzima korake koji podrivaju državne institucije, ugrožava sigurnost, podriva slobode medija i aktivista. OHR igra ključnu ulogu u civilnom aspektu Dejtonskog mirovnog sporatuma. SAD ostaju posvećene borbi protiv korupcije, jačanju državnih institucija, podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Podržavamo i korištenje bonskih ovlasti. OHR treba podršku Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osiguralo sigurno okruženje u BiH“, kazao je američki predstavnik.

Predsjedavajuća VS UN-a predstavnica Švicarske kazala je da se veliki broj ljudi iz BiH integrirao u Švicarskoj. 

"Neophodna je prisutnost visokog predstavnika u BiH, ali je neophodno ispunjavanje uslova iz agende 5+2. Posljednji izvještaj visokog predstavnika pokazuje da postoje problemi. Švicarska pozdravlja formiranje vlada i pozivamo lidere da iskoriste momentum i da jačaju institucije i provode reforme. Potreban je veći angažman žena u politici i na javnim pozicijama. Veće učešće žena doprinijet će i pomirenju. Zabrinuti smo zbog govora mržnje, glorifikacije ratnih zločina, revizionizma i negiranja genocida, secesionističke retorike. Mladi su posebno pogođeni situacijom u BiH. Švicarska će nastaviti podržavati BiH na njenom evropskom putu kao i njen teritorijalni integritet i suverenitet", kazala je predsjedavajuća.   

Ambasador Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a kazao je da je BiH sigurna zemlja i da nikome nije konflikt u interesu. 

"Ustav BiH treba garantovati ista prava svim konstitutivnim narodima. Jedini put za ovu zemlju je dijalog. Srbija je posvećena i podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Nadamo se da će institucije osigurati napredak, te ubrzati EU put. Podržavamo svaki korak BiH na ovom putu. Regionalna saradnja je važna za našu regiju. Regija gubi ljude, iz tog razloga zovemo sve države u Otvoreni Balkan kako bismo osigurali slobodnu trgovinu, razmjenu dobara i slobodno kretanje ljudi", kazao je srbijanski predstavnik. 

Ambasador Hrvatske čestitao je kandidatski status BiH. 

"Pozdravljamo uspostavljanje državne i federalne vlasti koje bi trebale provesti reforme. Hrvatska podržava ured visokog predstavnika. Svi politički akteri moraju biti svjesni odgovornosti koju ima OHR. Politički lideri nose punu odgovornost za dalji put BiH. Očekujemo puno poštivanje svih konstitutivnih naroda. Kao jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatska podržava BiH. Želimo da BiH i njeni građani iskoriste stabilnost EU, mira i perspektive. Pozivamo one političke lidere da napuste politiku podjele i da rade na boljoj budućnosti BiH", kazao je predstavnik Hrvatske.  

#BiH