Članak

Zvaničnik NATO-a: Rat u Ukrajini će sve više suprostavljati kvantitet i kvalitet

Rat u Ukrajini će sve više biti bitka između velikog broja loše obučenih ruskih trupa sa zastarjelom opremom i manjih ukrajinskih snaga

(Patria) - Rat u Ukrajini će sve više biti bitka između velikog broja loše obučenih ruskih trupa sa zastarjelom opremom i manjih ukrajinskih snaga s boljim zapadnim naoružanjem i obukom, izjavio je u srijedu najviši vojni zvaničnik NATO-a, prenosi Reuters. Admiral Rob Bauer, predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a, primijetio je da Rusija sada raspoređuje značajan broj tenkova T-54, modela dizajniranog u godinama nakon Drugog
svjetskog rata.

„Ali problem je što još uvijek imaju puno T-54. Dakle... što se tiče brojeva, kvantiteta, to je pitanje“, rekao je Bauer novinarima nakon sastanka nacionalnih vojnih šefova alijanse u sjedištu NATO-a u Briselu.

„Ono što ćemo sada vidjeti je da će se Rusi fokusirati, moraju se fokusirati, na kvantitet, veći broj vojnih obveznika i mobilizirati ljude, ne dobro obučenu, stariju opremu. Ali veliki broj“, rekao je. Ukrajinci bi se u međuvremenu „fokusirali na kvalitet, sa zapadnim sistemima naoružanja i zapadnom obukom. To je velika razlika u narednim mjesecima, rekao bih.” Bauer je rekao da su vojni šefovi NATO-a ponovili „neumoljivu podršku“ ukrajinskom predstavniku na sastanku.

„Nema sumnje da će NATO podržavati Ukrajinu koliko god bude  potrebno“, rekao je Bauer, nizozemski vojni oficir. 

General američke vojske Christopher Cavoli, glavni komandant NATO-a za Evropu, dodao je da je degradacija ruskih snaga bila „veoma neujednačena“.

„Pretežno je u kopnenim snagama“, rekao je.

#BiH