Članak

U Hrvatskoj proglašen kraj epidemije koronavirusa

Bit će donesena i 531 odluka o ukidanju obaveze nošenja medicinskih maski ili maski za lice.

(Patria) - Vlada Hrvatske donijela je na današnjoj sjednici odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19, a bit će donesena i 531 odluka o ukidanju obaveze nošenja medicinskih maski ili maski za lice.

- Proglašenjem epidemije 11. marta 2020., uspostavljeni su nužni instrumenti radi zaštite zdravlja stanovništva, na isti dan kad je WHO proglasio pandemiju. COVID-19 će najvjerovatnije biti prisutan trajno u populaciji, manjim ili većim intenzitetom.

Nove će varijante moguće biti zaraznije ili manje virulentne. WHO je 5. maja objavio da COVID-19 više ne smatra javno-zdravstvenom opašnošću.

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, posljedicama bolesti te mogućnosti zaštite populacije. Predlažem Vladi donošenje odluke o prestanku epidemije - poručio je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite.

- Donijet će se 531 odluka kojom će se ukinuti i jedina odluka koja je na snazi, a to je ona o nužnoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice - istakao je, te dodao da je ukupno održana 201 konferencija za medije.

Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, to jest podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Jedina obavezna isprava je lična karta, pasoš i vozačka nisu obavezni osim za potrebe za koje su namijenjene, dodao je. 

Premijer Andrej Plenković zahvalio se zdravstvenim djelatnicima i svim strukturama koje su učestvovale u borbi protiv pandemije.

- Izražavamo saučešće još jednom porodicama 18.000 ljudi koji su preminuli tokom epidemije - poručio je Plenković.

#Region #Hrvatska #Zagreb #Koronavirus