Članak

NESTANAK KAO OPCIJA Smjenjivost vlasti ili promjena koncepta - iz patriotskog u podanički!

Vremena ima, ali je ograničeno.

Piše: Rasim Belko


Moramo biti spremni na smjenjivost vlasti. To je princip demokratije, reći će mi nedavno jedan dobro informiran insan. Cijenim njegovo mišljenje i ispravnost istog. Ali mi nismo demokratsko društvo da bismo na taj način posmatrali razvoj situacije.

Mi smo zapravo sistem zamišljenosti, umišljenost u neku demokratiju evropskih vrijednosti. A od toga smo dalje nego li i najnedemokratskiji sistem u Africi. Jer, tamo gdje plemena vladaju neodrživa je svaka nit demokratije.

Ali, mi nismo plemena, mi smo stari evropski narod… dodat će drugi sagovornik. I to je tačno, ali je prošlost. Mi jesmo plemena i to je premisa na kojoj moramo početi sagledavati stvari da bismo mogli uopće sagledavati opcije u povratak među demokratske narode.

Plemena nismo postali sami od sebe. U plemensku zajednicu devedesetih su nas vratili oni koji iz plemenske prošlosti nisu nikada ni izašli. Hegemonisti sa zločinačkim namjerama i zavjerama pretvorili su zapravo Zapadni Balkan u široki prostor plemenskih zajednica. A onda su nam oni koje smo smatrali prijateljima i nositeljima demokratskih vrijednosti nametnuli lažni mir i još lažniji sistem. Sistem koji je u svojoj suštini neodrživ, ali ga upravo njegovi kreatori drže živim.

A nedemokratski plan tih demokratskih kreatora Dejtona ima samo jedan cilj - podjela Bosne. I to je zapravo srž Dejtona, samo je njegova realizacija ka cilju na odloženo vrijeme. Što bi rekli na rate.

I evo nas u 2023. godini. Dvije i pol decenije nakon Dejtona demokratski planeri nedemokratskog sistema u BiH su pred ostvarenjem cilja. I upravo pod plaštom smjenjivosti vlasti kreiraju nam narativ da to tako mora, jer tobože to je posljednja prepreka za integracijske puteve.

U pravu su, samo ne misle oni na euroatlantske puteve kojima teži 70 posto stanovnika ove države. Oni misle na integrisanje po modelu Karađorđeva, koji su zaledili u Dejtonu, a odledili u Sarajevu 2022/’23. godine. Njihovi integracijski putevi vode u stvaranje tri velike balkanske države (Srbija, Hrvatska i Albanija) i gašenje svih drugih.

Zato je smjenjivost vlasti ovdje zapravo opasna pojava, jer ta sintagma ima potpuno različita značenja negdje u Evropi i u Bosni. U Bosni i Hercegovini zapravo postoje samo dva koncepta - patriotski i podanički. Prvi je, jasno, koncept odbrane Bosne i Hercegovine, političkim i svim drugim sredstvima, ako za njih bude potrebe. Drugi je onaj koji smo kroz historiju vidjeli već više puta, a on je zapravo ključ ispunjenja otopljenog američkog plana za podjelu Bosne i Hercegovine. Zato smo u posljednje dvije godine i svjedočili otvorenoj političko - obavještajno - diplomatskoj oluju na patriotski blok. Sve što se negativno može pripisati kačilo se o vrat svakom ko bi se usudio izreći bilo kakvu rečenicu patriotskog tipa. Tako su redom radikalima i botovima karakterisani svi, pa čak i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

I onog trenutka kada patriotski front, ma koliko bio krhak i osjetljiv na loše društvene pojave, bude razbijen bit će omogućena i konačna podjela Bosne i Hercegovine. Zato ta osjetljivost i optužbe na račun prvih unutar fronta ne smiju biti prihvaćeni kao argumenti za njegovo razbijanje. Prvo, zato što su trostruko osjetljiviji na kriminalne radnje unutar secesionističkih blokova SNSD-a i HDZ-a. Tamo je kriminal konstanta, ali on nije meta niti smeta, jer te secesionističke struje potrebne su kao izvođači radova na konačnoj podjeli Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovačka javnost, barem ona koja uviđa kuda idu Amerikanci i njihovi balkanski rođaci, morala je odbiti svaku mogućnost prihvatanja borbe protiv korupcije kao krinke za razbijanje patriotskog fronta. Korupcija jeste rak rana, ali taj kancer nije baš toliko probirljiv pa da pazi da ne prelazi etničke i entitetske linije.

Nestanak kao opcija opasno se nadvio iznad Bosne i Hercegovine. Izbjeći ga se može samo okrupnjavanjem i složnošću patriotskog fronta. Naravno uz unutrašnje promjene, koje će doprinijeti da taj front bude pametniji, snažniji i spremniji na otvorenost na globalnom nivou. Jer, za odbranu BiH potrebno je igrati ne samo utakmice u državi, već i na velikoj sceni: Za takav pristup potrebni su očito bolji igrači od onih koje imamo.

I kada takav patriotski front profunkcionira, javnost i građani BiH jasno će vidjeti da oktroisana i montirana vlast predvođena “trojkom”, nije nikakva antikorupcijska vlast za spašavanje BiH. Tada će svima biti jasno da je to podanička vlast, spremna da bespogovorno isprati svaki zahtjev i međunarodnih i unutrašnjih realizatora podjele Bosne i Hercegovine.

Vremena ima, ali je ograničeno. Promjena mora početi ovdje i sada. Svako odugovlačenje i čekanje Godoa za bosanski čvor može poništiti hiljadugodišnju borbu za opstojnost Bosne.

A uspiju li podijeliti našu zemlju, neće biti krivi secesionisti. Neće ni podanici. Jedini krivci koji će nositi sramotu njihovog uspjeha bit ćemo mi, oni koji se pokušavamo boriti. Naša sramota ogledat će se u činjenici da nismo bili najbolji, najsposobniji i najpametniji kada je to najviše trebalo Bosni i Hercegovini!

#BiH #BosnaIHercegovina #DejtonskiSporazum #RasimBeklo