Članak

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Osmanijem

Predsjedavajući Osmani je čestitao članovima Predsjedništva BiH na dodjeli kandidatskog statusa.

(Patria) - Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović primili su danas predsjedavajućeg OESS-a i ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović su izrazili zadovoljstvo prilikom da razgovaraju sa predsjedavajućim OSCE-om i ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem o aktuelnim temama od značaja za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Istakli su važnu ulogu i značaj OSCE-a u prevenciji konflikta, te iskazali opredijeljenost za nastavak saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Članovi Predsjedništva BiH su čestitali ministru Osmaniju predsjedavanje OSCE-om u 2023. godini i pružili podršku radu i angažmanu Sjeverne Makedonije u ovoj najvećoj regionalnoj sigurnosnoj organizaciji. Pozdravili su fokus djelovanja sjevernomakedonskog predsjedavanja OSCE-om na potrebama i u interesu ljudi, njihovoj dobrobiti i sigurnosti, vođeni osnovnim vrijednostima i principima ove organizacije.

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Osmani je upoznao članove Predsjedništva BiH sa prioritetima djelovanja, u cilju unapređenja kvaliteta života ljudi kroz pomirenje, dijalog, povjerenje i saradnju u izazovnim i teškim vremenima. Predsjedavajući OSCE-a je rekao da organizacija predstavlja postojanog partnera Bosni i Hercegovini, i da putem svoje Misije i njenih osam terenskih ureda, nastavlja da pruža podršku reformskom putu kako bi se unaprijedio život svih građana. Prioritet djelovanja OSCE-a u BiH će biti na pomirenju, izgradnji povjerenja, borbi protiv korupcije i pružanju podrške učešću žena i mladih u procesu donošenja relevantnih odluka.

Predsjedavajući Osmani je čestitao članovima Predsjedništva BiH na dodjeli kandidatskog statusa, iskazujući uvjerenje da će Bosna i Hercegovina na evropskom putu učiniti napredak u svim oblastima a na dobrobit građana, u čemu će im OSCE, u okviru svojih kapaciteta, nastaviti pružati podršku.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Đorđe Šarčević.

#BiH