Članak

Prvi mart: Odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS ima pravno utemeljenje koje je neizbrisivo

Koalicija ne spori pravo na obilježavanje vjerskog praznika pravoslavne zajednice - Svetog Arhiđakona Stefana, ali ovaj datum ne može biti službeni praznik institucija, zbog činjenice da obilježava da

Koalicija "Prvi mart" pozdravlja Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim je Dan RS-a proglašen neustavnim, a prateći ranije mišljenje Evropske komisije za demokratiju putem prava pri Vijeću Evrope, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Koalicija ne spori pravo na obilježavanje vjerskog praznika pravoslavne zajednice - Svetog Arhiđakona Stefana, ali ovaj datum ne može biti službeni praznik institucija, zbog činjenice da obilježava dan kada je Skupština srpskog naroda u BiH proglasila "Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH".

Način organizovanja ove "skupštine" predstavlja suprotnost principima prava na samoopredijeljenje, te je protivno i Ustavu SFRJ iz 1974., ali i mišljenju Badinterove komisije. Sam oblik organizovanja kojem su pristupili zastupnici SDS-a, SPO-a i dio Reformista te 1992. godine, predstavlja formiranje parainstitucija zasnovanih na etničkoj isključivosti, koje je bilo neprihvatljivo tada, pa tako i danas za evropske vrijednosti i zaštitu moderne demokratije.

- S tim u vezi, smatramo da 9. januar ne treba biti službeni praznik, te da je u interesu građana Bosne i Hercegovine da se što prije utvrde zajednički državni praznici.. Za koaliciju "Prvi mart" u konačnici nije relevantno kako će po ovom pitanju postupati Milorad Dodik, te je jedino bitno da ova odluka ima pravno i vrijednosno utemeljenje koje je neizbrisivo -  kazao je Edin Ikanović iz koalicije "Prvi mart".

Koalicija "Prvi mart" napominje člana Predsjedništva, Mladena Ivanića, da je do ove pozicije došao zahvaljujući glasovima Bošnjaka, Hrvata, ali i drugih građana BiH sa područja RS-a, kao protuteža rigidnim nacionalističkim porukama i odnosom SNSD-a u posljednjih osam godina. Nespremnost opozicije u RS-u da ponudi racionalne i zdrave nove političke ideje, koje neće biti fokusirane na političke priče koje u ovom entitetu dominiraju od 1992. godine, predstavljaju dokaz demokratske nedozrelosti i trajno će najviše štete donijeti građanima koji žive na ovom području - saopćeno je iz Prvog marta.

#BiH