Članak

Lazanski na tribini u Trebinju: Republika Srpska je za Zapad privremeni entitet

Govoreći o kontrolisanju terorizma, Lazanski je naveo da bezbjednosne službe mogu kontrolisati situaciju ukoliko imaju svoje doušnike infiltrirane u redove terorista.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski iz Srbije rekao je sinoć u Trebinju, na tribini nazvanoj “Pariz i Balkan” da opasnost za RS može predstavljati stvaranje BiH po sistemu "jedan čovjek jedan glas", što zagovaraju zapadne sile, te kombinacija urušavanja institucija Republike Srpske sa određenim vrstama iniciranja socijalnog nezadovoljstva, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Organizator tribine koja je održana u prepunoj sali Muzeja Hercegovine je Udruženje Hercegovaca iz Trebinja.

Lazanski je rekao da je uvijek bio skeptičan prema onim političarima koje podržavaju određene zapadne ambasade, jer zna šta im je cilj.

- Zapad Republiku Srpsku tretira kao privremeni entitet koji je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom da bi se završio građanski rat u BiH. Oni smatraju da to nije završen posao ni u BiH niti na Balkanu - rekao je Lazanski.

Naveo je da je BiH obavještajno "izbušen teren", te da je sve ono što se tu dešava odgovornost zapadnih obavještajnih službi jer su oni na tom terenu dominantni. On je istakao da ti džihad ratnici imaju neku vezu sa inostranstvom, i to po sistemu kurira, naglašavajući da će od zapadnih službi zavisti da li će ići na nešto radikalnije. Time je indirektno optužio prozapadne službe da one na neki način dirigiraju teororistima.

Govoreći o kontrolisanju terorizma, Lazanski je naveo da bezbjednosne službe mogu kontrolisati situaciju ukoliko imaju svoje doušnike infiltrirane u redove terorista, naglašavajući da se protiv njih nije dovoljno boriti avionima, elektronikom i modernim borbenom sredstvima već takozvanim ljudskim resursima.

Osvrćući se na napad u Parizu, Lazanski je napomenuo da sinhronizovani udar na šest ciljeva nije teroristička akcija već teroristička operacija u kojoj je učestvovalo petnaestak ljudi uz još dvadesetak koji su im bili podrška, naglašavajući da veliku dilemu i brojna pitanja izaziva što nijedna francuska služba nije otkrila da se nešto takvo sprema.

- Interesantno je da niko u Francuskoj nije podnio ostavku, niti je iko smijenjen - zaključio je Lazanski.

#BiH