Članak

Zaposlenici Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš zabrinuti za svoju sudbinu

Podsjećamo, ukoliko se ta ideja ostvari, plan je da se Opća bolnica pripoji UKCS-u, a da se u postojeću zgradu useli, što je šokantno, Vlada FBiH.

Kada je u martu 2013. godine Sebija Izetbegović imenovana za direktoricu Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ prvi koji su osjetili njenu čvrstorukašku politiku bili su uposlenici ove zdravstvene ustanove, piše bh. novinska agencija Patria.

Danas uposlenici, za dvije i po godine njene vladavine, upotrebljavaju riječ teror.

Naime, agencija Patria dobila je reakciju nekih od uposlenika koji se pitaju šta će biti sa ovom bolnicom ukoliko se ispune želje direktorice o pripajanju UKCS-u, a o čemu se sve glasnije govori.

- Kada je prešla sa Klinike Jezero, dovela je sa sobom odane ljude, čak i vlastitu pravnicu i spremačicu. Radnici su bili u šoku, a onda je počeo teror. Raskidala je ugovore kako je htjela, prebacivala ljude iz jednog odjeljenja u drugo. Iako je svjesna da nema dovoljno osoblja i da su svi na izmaku snaga, nije htjela upošljavati neophodne radnike – samo je dio onoga što uposlenici zamjeraju Izetbegović.

Posebna priča je, kako kažu, odnos prema onome što je za Opću bolnicu učinio prim. dr. Abdulah Nakaš, hirurg i humanista koji je uradio nemoguće da bolnica u periodu agresije pruži izvrsnu njegu ranjenicima. Podsjećamo da je na inicijativu građana i udruženja ova bolnica 2006. godine nazvana JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Već u februaru 2014. godine po njenom naređenju sa zidova u bolnici skinute su fotografije koje su bile svjedok užasa kroz koje je prošlo opkoljeno Sarajevo i sama bolnica.

Kako pričaju razočarani uposlenici iz straha od odmazde nisu smjeli prisustvovati ni obilježavanju 10. godišnjice smrti doktora Nakaša, koje je bilo u samom krugu bolnice ispred spomen-obilježja.

- Pa pogledajte samo, naredila je i da se prekine dotok vode na česmi koja je otvorena u maju 2008. godine u čast našeg Abdulaha Nakaša. Bilo je tužno vidjeti da jučer nije bilo uposlenika na obilježavanju godišnjice. Kakva je to osoba koja želi da baci u zaborav sve ono što je doktor Nakaš učinio za ovu bolnicu i ovaj grad – pitaju se uposlenici.

Sa otvaranja česme u maju 2008. 

Prekinut dotok vode za česmu

Također, oni nisu smjeli izaći ni na štrajk upozorenja zdravstvenih radnika koji je održan 26. oktobra 2015. strahujući od direktorice Izetbegović koja se često zna nasred hodnika izgalamiti na uposlenike i čak ih pritom izvrijeđati.

Dalje navode da je direktorica Izetbegović određene dijelove bolnice izdala pojedinim privatnicima, pa tako je unutar bolnice smještena privatna poliklinika, optika...

- Sve se glasnije čuje da će zatvoriti četiri odjeljenja. Kada je htjela zatvoriti Odjel za interne bolesti, to je spriječio šef tog odjela doktor Dragan Stevanović. Već je zatvoren 9. sprat. I kad čujemo da ona želi mjesto direktorice UKCS-a pitamo se šta će biti s nama. Ona ima ljude koji su joj bliski i koje će povesti sa sobom.

Prva karika u lancu postavljanja Izetbegović na čelo UKCS-a, je imenovanje podobnog UO UKCS-a u koji su ušli njeni poznanici i prijatelji, koji su dobili zadatak da smijene aktuelnog direktora Rusmira Mesihovića.

Podsjećamo, ukoliko se ta ideja ostvari, plan je da se Opća bolnica pripoji UKCS-u, a da se u postojeću zgradu useli, što je šokantno, Vlada FBiH.

#BiH