Članak

Odata počast i položeno cvijeće za sedam građana ubijenih u Ulici Hamdije Kreševljakovića

U ime Općine Centar cvijeće je položio Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića.

Od granate ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama, u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka), 29. novembra 1993. godine poginulo je sedam naših sugrađana, a četvoro teže i lakše ranjeno. Tim povodom danas su porodice i prijatelji, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar položili cvijeće na spomen obilježju u ovoj ulici i odali počast nevino ubijenim građanima, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U ime Općine Centar cvijeće je položio Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića.

- Ovo je dan sjećanja na strašan zločin koji se dogodio u centru grada i ovo je samo jedan od stotinu organiziranih, terorističkih napada na nevine građane Sarajeva. Opet je govorilo oružje protiv ljudskog srca. Mi koji smo svjedoci svakodnevnih događaja u periodu opsade Sarajeva i vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu razumijemo osjećanja, bol i tugu svih porodica nastradalih građana - istakao je Resić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Mujo Fišo naglasio je da ovo nažalost nije bio jedini put da su građani Sarajeva nastojeći da prežive bili ubijani.

- Danas smo se okupili da se sjetimo sedam stradalih građana Sarajeva kako bi im odali počast i sačuvali ih od zaborava. Mi ne možemo reći da su oni poginuli, oni su kao i mnogi drugi ljudi, djeca i žene koji su išli po hljeb i vodu ubijeni i to na brutalan način. Prošle su 22 godine a mnogi nisu odgovarali za ove zločine jer proces sporo napreduje. Postavlja se pitanje zbog čega i zašto su to uradili, kakvi su to ljudi koji su ubijali naše nevine sugrađane - kazao je Fišo.

Tog kobnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

#BiH