Članak

Jozo Anđić otvoreno: Kako je Dragan Lukač privatizirao Federalnu upravu policije!?

Bolji poznavaoci oblasti prava kažu da neprimjerenijeg i besmislenijeg Pravilnika još nisu vidjeli. Dakle, sve što ne može po zakonu, logici i zdravoj pameti, može u Federalnoj upravi policije dok se

Piše: Jozo ANĐIĆ, visokorangirani službenik FUP-a 

Posljeratna povijest Bosne i Hercegovine zabilježila je različite nevjerovatne stvari, međutim nikada niko nije mogao ni sanjati da bi se jedan organ unutrašnjih poslova mogao privatizirati.

Ako se policija može privatizirati, šta onda ostaje građanima Bosne i Hercegovine, koji su gladni, žedni, nezaposleni, željni prava i pravde.

I dok se pljačka i puca ne sve strane, dok ginu slučajni prolaznici, dok se pali zgrada Predsjedništva BiH, dok se droga dila na svakom koraku, mnoge policijske organizacije šute. Ne žele se miješati u svoj posao. Ipak, jedna među njima prednjači po pasivnosti, narušavanju zakonitosti u svom radu, po toleriranju kriminala u svojim redovima, a posebno po tome da je postala društvo jednog lica.

Krađa iz federalnog budžeta

Ta institucija zove se Federalna uprava policije, a nju je, uz malu pomoć svojih prijatelja i bliskih saradnika, privatizirao njen direktor Dragan Lukač. Odakle prije krenuti, da li od činjenice da je Lukač poodavno ispunio uvjete za mirovinu (nalazi se na spisku za 2014. godinu, koji je čak dostavljen Parlamentu Federacije BiH i njegovoj Komisiji za sigurnost), ili od toga da toleriše različite nezakonite aktivnosti nekih svojih suradnika (npr. Seada Selmana, načelnika forenzičkog centra, koji vrlo rijetko gostuje na svom radnom mjestu jer se u radno vrijeme provodi po sarajevskim kafanama), ili od toga da nezakonito godinama prima veću novčanu naknadu od dozvoljene na ime troškova smještaja i odvojenog života (čime kontinuirano oštećuje budžet FBiH), ili od činjenice da ne šalje u mirovinu državne službenike (npr. Jadranku Bradarić) i policijske službenike (npr. Vehbo Numanović, preuzet iz KMUP-a Sarajevo po principu eksternog premještaja) i pri tome im omogućuje nezakonito sticanje materijalne koristi, a istovremeno oštećujući budžet FBiH.

Kako sve to mogu nijemo i slijepo posmatrati građani BiH? Pa dok stotine hiljada mladih ljudi čami na biroima za nezaposlene, Lukač i oni koje on štiti, i dalje rade, zauzimajući radna mjesta mladim i sposobnim ljudima. Ko štiti Dragana Lukača? Kako je moguće da je Lukač iznad Zakona? Kako je moguće primjenjivati selektivno jedan te isti zakon? Kako je moguće da u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, mnoštvo podnesenih krivičnih prijava iz različitih razloga biva odbačeno, čak i u slučajevima gdje je prijave podnosila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je priložila nepobitne materijalne dokaze? U tim istim slučajevima i za isto krivično djelo, na Sudu BiH je osuđen bivši direktor SIPA-e Mirko Lujić (dobio uvjetnu kaznu nakon nagodbe sa Sudom BiH i morao je vratiti nezakonito isplaćen novac). U potpuno istom slučaju, sa još većom finansijskom štetom, ali sada kod Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, za Dragana Lukača kažu da nije utvrđeno postojanje elemenata krivičnog djela (što bi onda značilo da svako smije sebi isplaćivati više iznose nego mu po propisima to pripada, a da za to ne odgovara!!!). Po čemu je onda dosuđivao i osuđivao Sud BiH (i po čemu je onda krivičnu prijavu podnosilo Tužilaštvo BiH)? Da li to znači, da oni ne znaju svoj posao ili da ne znaju čitati i primjenjivati isti Zakon (o krivičnom postupku i Krivični zakon BiH)?

Ipak, situacija je u Lukačevom slučaju očito drugačija. Lukač je pod zaštitom političkih moćnika iz SDA. Oni bi trebali odgovoriti javnosti zašto štite Lukača? Da li zbog toga što već pet godina ne istražuje nikoga iz SDA (ili njemu bliskog)? Da li zbog toga što se ne miješa u svoj posao, pa SDA i HDZ mogu nesmetano krčmiti ovu jadnu i napaćenu BiH?! Kako će SDA objasniti svojim glasačima (i njihovim nezaposlenim članovima obitelji) da Dragana Lukača, koji je poodavno stekao sve uvjete, štite od odlaska u mirovinu?! Kako će Novalić, premijer Vlade FBiH, koji je na početku mandata obećao apsolutno poštivanje zakonitosti, pa i zapošljavanje mladih, objasniti da je Lukač iznad svih ovozemaljskih zakona?

Nezakonita zapošljavanja

U jednoj od posljednjih vrhunskih prevara Dragana Lukača, a vezanih za Federalnu upravu policije, kao glavni akter sada se pojavljuje novoimenovani šef kabineta direktora FUP-e Fahrudin Bećirović, bivši komesar MUP-a ZDK. I odmah na početku ističemo činjenicu da je zapošljavanje Fahrudina Bećirovića apsolutno nezakonito. Naime, Zakon o policijskim službenicima FBiH dozvoljavao je samo u jednom ograničenom periodu mogućnost eksternog premještaja nekog policijskog službenika iz nekog policijskog organa u BiH, da pređe u Federalnu upravu policije (na period od do četiri godine). Taj rok je poodavno istekao i više niko ne može po tom osnovu zasnivati radni odnos u FUP-u.

Međutim, po izričitoj volji Lukača, Bećirović je nezakonito primljen. Da stvar bude interesantnija, Bećirović je odmah izabran za člana Komisije za izbor i unapređenje policijskih službenika u FUP-u (na konkursu koji je bio objavljen). A da stvar bude još besmislenija, po kratkom postupku Bećirević je imenovan (odlukom Vlade FBiH, na prijedlog Lukača i ministra Čampare) za predsjednika Policijskog odbora koji inače treba da razmatra žalbe policijskih službenika!?

I sada će Bećirović kao član Policijskog odbora razmatrati o žalbama policijskih službenika (iz navedenog konkursa), na odluku Komisije u kojoj je isti taj Bećirović participirao. Čak i kada bi Bećirović želio da u nekim odlukama Policijskog odbora ne učestvuje, ostaje problem kako donijeti odluku, ako dva preostala člana budu podijeljeni u mišljenju. Kadija te tuži, pa ti onda malo i sudi. Dakle, nezakonitosti i apsurdnosti u FUP-u nikada nije nedostajalo. Svakako, dok je tu Dragana Lukača, neće ni nedostajati.

Imao sam najbolje uvjete, najduže proveo u činu samostalnog inspektora, obnašao sam sve zapovjedne dužnosti, pa i u Sektoru kriminalističke policije, gdje sam obnašao dužnost načelnika odsjeka za privredni i vanprivredni kriminal, sezao visokim rezultatima, a na te pozicije po onoj narodnoj „hoću-neću“, kada je Povjerenstvo za promaknuća dostavilo spisak djelatnika koji ispunjavaju uvjete, Lukač je izabrao i zaokružio podobne, koji su znatno manje u tom činu, ali su podobni i slijepo izvršavaju sve njegove zapovjedi.

Međutim, ni tu nije kraj vrhunskom bezobrazluku rukovodstva FUP-a. Naime, prije navedenog konkursa je donesen Pravilnik, koji je odredio da Komisija za izbor samo izvrši selekciju pristiglih prijava policijskih službenika (da li ispunjavaju formalne uvjete) i bez ikakvih daljih provjera stručnosti, kvaliteta, kvalifikacija i slično sačini listu kandidata, te je proslijedi direktoru FUP-a (Draganu Lukaču), koji onda sa te liste zaokružuje svoje favorite, a onda ta ista Komisija donosi odluku o prijemu kandidata, ali sa svojim potpisom.

Bolji poznavaoci oblasti prava kažu da neprimjerenijeg i besmislenijeg Pravilnika još nisu vidjeli. Dakle, sve što ne može po zakonu, logici i zdravoj pameti, može u Federalnoj upravi policije dok se ispunjavaju želje Dragana Lukača!

Jasno je da su izvršioci svih besmislica i nezakonitosti Lukačevih želja uposlenici pravne službe FUP-a, na čelu sa već čuvenom Šuhretom Bijelić, koja je za ispunjavanje Lukačevih nezakonitih želja u prethodne četiri godine nagrađena novim radnim mjestom – pomoćnika direktora – načelnika Sektora za administraciju.

Prijem bez konkursa i kršenje zakona 

Treba li uopće napominjati da je i njoj - to rukovodno mjesto dodijeljeno bez ikakve konkursne procedure?! Uostalom Lukač je već poodavno poznat po dodjeljivanju rješenja u ruke, bez ikakve konkursne procedure. Sjetite se samo kako je prije pet godina, već spomenutom Selmanu, a kao protuuslugu za njegov izbor za direktora FUP-a, dodijelio rješenje za radno mjesto pomoćnika direktora – načelnika Forenzičkog centra! Ni u ovom slučaju nije postojao nikakav konkurs, pa čak ni interni. Na ovaj način, Lukač se samo izruguje građanima BiH, ali i svim institucijama (uključujući i Vladu FBiH, kao i Parlament FBiH) koje bi bile nadležne za kontrolu rada FUP-a!!!

Da bismo bili kristalno jasni i objasnili nezakonit prijem Fahrudina Bećirovića u FUP, prenosimo kompletan sadržaj člana 26. Izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima FBiH, koji je objavljen u „Službenim novinama FBiH“ broj 70/08, gdje je navedeno:

Iza člana 128. dodaje se novi član 128a. koji glasi:

Prijelazne odredbe o radnom odnosu

Policijski organ može u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona zapošljavati policijske službenike koji su trenutno zaposleni u nekom policijskom organu u Bosni i Hercegovini na osnovu javnog oglasa za sve činove, uključujući i čin policajca i mlađeg inspektora.

Dakle, evidentno je da je zakonodavac dao ovu mogućnost, ali je ograničio samo na šest mjeseci. Pošto je zakon donesen još davne 2008. godine, jasno je da se njegove odredbe ne mogu primjenjivati i 2015. godine! Pošto je Fahrudin Bećirović imenovan nezakonito, jasno je da su nezakonite i sve odluke u kojima je on učestvovao (donosio i potpisivao ih)!!!

Važno je istaći da je već u svom prvom mandatu Lukač po istom, dakle nezakonitom osnovu, u Federalnu upravu policije doveo iz Orašja Josipa Petrića i postavio ga na čelo Specijalne policijske jedinice, da je iz MUP-a Kantona Sarajevo doveo dvojicu inspektora koje niko nije htio (Vehbo Numanović i Harun Džaka), kao i neke druge policijske službenike. Pošto je Josip Petrić bio i predsjednik Policijskog odbora, proizilazi i da su sve odluke tog odbora iz tog perioda nezakonite. Sve ovo pokazuje da bi bilo krajnje vrijeme otvoriti Pandorinu kutiju o nezakonitostima u Federalnoj upravi policije, koje je provodio njen direktor Dragan Lukač.

Podsjetimo samo na jednu od besmislenih i nezakonitih aktivnosti navedenog Vehbe Numanovića, a koju je provodio po naredbi Dragana Lukača. Imenovani je naime, pratio (svakako nezakonito) državnog tužioca Olega Čavku i o tome čak sačinjavao službene zabilješke, kao i onu kada je naveo da se Čavka sastao sa direktorom OSA-e BiH, Almirom Džuvom.

Umirovljenik koji nastavlja raditi 

U svakoj normalnoj zemlji već to bi bilo dovoljno da Numanović, ali i njegov naredbodavac Lukač budu istjerani iz službe. Ovako, Lukač je opet nagrađen nezakonitim imenovanjem na poziciju direktora FUP-a, iako je odavno ispunio uvjete za mirovinu koje je jasno propisao Zakon o policijskim službenicima FBiH, u svom članu 122, stav 3. (da policijskom službeniku prestaje radni odnos i da automatski gubi status policijskog službenika kada: „navrši 65 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža ili 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života"). Dragan Lukač je poodavno ispunio navedeni uvjet, pa se postavlja pitanje nezakonitosti svih odluka koje je donio nakon roka propisanog u navedenom članu, jer je Lukaču morao biti prekinut radni odnos i zato što mu je automatski prestao važiti status policijskog službenika!!!!

Jedno od tijela koje je nazakonito izabralo Lukača za direktora FUP-a i koje bi trebalo kontrolisati rad direktora i dan-danas djeluje u nezakonitom sastavu. Prvo, skoro niko, a posebno ne njegov predsjedavajući Sead Selman ne ispunjava uvjete, koji između ostalog kažu: „Članovi Nezavisnog odbora biraju se među istaknutim stručnjacima iz oblasti pravnih, kriminalističkih ili drugih društvenih ili prirodnih nauka, te organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili drugih srodnih oblasti, s tim da najmanje jedan član Nezavisnog odbora mora biti diplomirani pravnik, odnosno osoba sa stečenom diplomom visokog obrazovanja pravne struke“.

U ranijem Zakonu o unutrašnjim poslovima bilo je navedeno takođe: „Nezavisni odbor se bira na četiri godine i sastoji se od sedam članova koji ne pripadaju nijednoj političkoj stranci i koji ne mogu biti policijski službenici, a biraju se iz reda istaknutih stručnjaka iz oblasti pravnih, društvenih, kriminalističkih nauka, ljudskih prava ili drugih srodnih oblasti“. Kako je Selman samo diplomirani hemičar, jasno je da ni ranije nije ispunjavao, a i danas ne ispunjava uvjete za člana Nezavisnog odbora. Slijedom toga, postavlja se pitanje zakonitosti rada i donošenja odluka ovakvog Nezavisnog odbora. Po sada važećem Zakonu o unutrašnjim poslovima Selman ne bi mogao biti član i zbog člana 49, stava 3. koji kaže: „Član Nezavisnog odbora ne smije biti u sukobu interesa u vezi sa radom Federalnog ministarstva i Uprave policije.“ Pošto je Selman uposlenik FUP-a jasno je da je u klasičnom sukobu interesa. Postojećem Nezavisnom odboru je u ovom mjesecu istekao mandat, a da novi još nije izabran. Iako je navedeni zakon, jasno propisao da se procedura za izbor novog Nezavisnog odbora mora započeti mnogo ranije prije isteka mandata: „Postupak izbora Nezavisnog odbora pokreće se šest mjeseci prije isteka mandata postojećeg Nezavisnog odbora.“

Neko je svjesno i ozbiljno zakazao.

Ovdje se postavlja i pitanje Parlamentu FBiH, zašto ova procedura nije poštovana, ko je i zbog čega je odugovlačio i još odugovlači sa ovom procedurom i ko će odgovarati zbog toga, što procedura nije ni započeta, a mandat prethodnog Nezavisnog odbora je istekao.

Taj isti Parlament treba pitati i zašto nisu postupili shodno Zakonu koji izričito određuje da: „Parlament Federacije razrješava člana Nezavisnog odbora u sljedećim slučajevima i to:  ako prestane ispunjavati bilo koji od uvjeta na osnovu kojih je imenovan za člana Nezavisnog odbora...“. Pošto Sead Selman ne ispunjava navedene uvjete, Parlament ga je morao odmah razrješiti. Ko će odgovarati i zbog ove nezakonitosti???!!!

Najbolji primjer da SDA itekako kontroliše rad ovog tzv. Nezavisnog odbora jeste činjenica da je u emisiji „Pošteno“ Duške Jurišić (a prije sjednice tzv. Nezavisnog odbora, kada se trebalo odlučivati po kom zakonu će se provoditi procedura) Šefik Džaferović, funkcioner SDA, samouvjereno izjavio da će se izbor direktora FUP-e izvršiti po starom zakonu o unutrašnjim poslovima! Kako je to Šefik znao, a sjednica će tek biti održana za par dana?!

I konačno, potvrda uticaja SDA na Nezavisni odbor dolazi prilikom izbora ministara u Vijeće ministara BiH, kada Nezir Pivić (gle čuda, član baš tog Nezavisnog odbora), ispred SDA biva predložen i imenovan za zamjenika ministra pravde!!!

I kad smo već kod tzv. nezavisnih odbora i njihovog popunjavanja, mora se istaći činjenica da je Dragan Lukač (za mandata prethodnog i sadašnjeg saziva tzv. Nezavisnog odbora) na rad u Federalnoj upravi policije, prvo na određeno vrijeme (iako FUP ima niz svojih pravnika) primio Branku Šekarić, inače člana tog Nezavisnog odbora!!! Nakon toga tu istu Branku Šekarić primio je Lukač i u stalni radni odnos kao pravnika, ali je ista to u tom momentu odbila, jer je izabrana u drugi organ.

Dakle, Lukač u radni odnos prima osobu koja je član Nezavisnog odbora koji bira baš njega i koji ga ocjenjuje i prati njegov rad. Apsurd, besmisao i izvrgavanje ruglu svega normalnog, uključujući i zakonske postulate i propise. Nije nevažno napomenuti, da je muž navedene Branke Šekarić, prije izvjesnog vremena (februar 2015.) osuđen za ratni zločin protiv čovječnosti i to na Sudu BiH, na zatvorsku kaznu od 14 godina!!!

„Službeno“ odmaranje na Braču

U svojoj presudi, a nakon skoro godinu dana suđenja, Sud BiH je Šekarića proglasio krivim da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske, od početka maja 1992. godine do jeseni iste godine, ubijao, mučio, silovao i učestvovao u prisilnim nestancima na području Višegrada!

Navedeno je da je Šekarić 1992. godine u naselju Kosovo Polje (općina Višegrad) silovao ženu, a staricu koja mu se obratila za pomoć ugurao je u zapaljenu kuću, potom je ubio pucajući iz pištolja. Zaštićena svjedokinja S-6 je ranije ispričala je da su njeni roditelji ubijeni u Kokinom Selu kada je ona imala nepune dvije godine. Prema informacijama do kojih je došla, svjedokinja je rekla da joj je majka bila trudna u trenutku pogibije, 22. maja 1992. godine.

Baš bi bilo zanimljivo kako će građanima BiH, i svim stradalnicima prethodnog rata, SDA objasniti da podržava rad ovakvog direktora FUP-e, koji u radni odnos prima ženu osuđenog ratnog zločinca i to za ratni zločin protiv čovječnosti. Ako je i od SDA, ipak je previše!

Dragan Lukač i Sead Selman tretiraju FUP kao privatno vlasništvo i kao turističku organizaciju. To najbolje potvrđuje primjer da su sredinom ove godine boravili pet dana na Braču, na IX ISABS konferenciji iz forenzičke medicine – čije su teme dominantno bile iz oblasti DNK analiza (i pri tome potrošili grdna sredstva poreskih obaveznika/građana BiH, a para nema ni za šta, pa čak ni za penzije), iz oblasti o kojoj ništa ne znaju i na jeziku (engleski) koji ne govore.

Dakle, oni su tamo mogli boraviti samo uz šank, a nikako kao učesnici konferencije. Pa zar ovo nije primjer nerezonskog trošenja novca, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi itd. Za to vrijeme stručnjaci iz navedene oblasti iz FUP-a uopšte nisu ni znali za održavanje ovog skupa. To je od njih sakrio Selman i zajedno sa svojim jaranom Lukačem o državnom trošku provodio se po Braču.

#BiH