Članak

Potpisan sporazum: Turska pomaže opremanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH

Republika Turska je ovim sporazumom i implementacijskim protokolom odobrila novčanu pomoć za 2015. godinu u iznosu 3.300.000 TL (u protuvrijednosti američkog dolara).

U ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministrica odbrane Marina Pendeš potpisala je 28.12.2015. godine Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijski protokol u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Republika Turska je ovim sporazumom i implementacijskim protokolom odobrila novčanu pomoć za 2015. godinu u iznosu 3.300.000 TL (u protuvrijednosti američkog dolara) za nabavku roba i usluga u kompanijama namjenske industrije Republike Turske, radi opremanja i modernizacije kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Jedan dio ovih sredstava koristit će se za troškove obuke i kurseva za pripadnike OS BiH u Republici Turskoj.

Ova pomoć predstavlja kontinuiranu podršku  Republike Turske u izgradnji kapaciteta OS BiH, kako tehničkih tako i unaprijeđenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH.

Sporazum i Implementacijski protokol su potpisani nakon provedene zakonske procedure, a u ime  partnerske strane ministar odbrane Republike Turske Ismet Yilmaz će isti potpisati do kraja 2015. godine u Ankari.

#BiH