Članak

Više od 2 milijarde KM na vraćanje kredita i servisiranje glomazne administracije

Budžet, koji je predložila Vlada Fadila Novalića, podržala su 32 delegata, dok je 15 delegata bilo protiv raspodjele budžeta kako je to predložila Vlada

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je danas Prijedlog Budžet FBiH za 2016. godinu, u visini od blizu 2,6 milijardi KM, piše bh. novinska agencija Patria.

Budžet, koji je predložila Vlada Fadila Novalića, podržala su 32 delegata, dok je 15 delegata bilo protiv raspodjele budžeta kako je to predložila Vlada.

DF, SDP, Naša stranka kao i nekoliko manjih opozicionih partija u Parlamentu FBiH nisu zadovoljne sa usvojenim Prijedlogom Budžeta za naredu godinu.
Opozicija upozorava da je neshvatljivo da Vlada planira izdvojiti tek 6 posto, od ukupnog budžeta FBiH za narednu godinu, za razvoj u ovom bh. entitetu, dok ostatak budžeta planira utrošiti na servisiranje dugova i tekućih obaveza.

Primjerice, nezadovoljna je opozicija, u vremenima teške ekonomske krize Vlada FBiH je u Budžetu za narednu godinu povečala stavku koja se odnosi na finansiranje političkih partija.

Od ukupnog Budžeta FBiH za 2016. godinu više od jedne milijarde KM bit će utrošeno na vraćanje kredita, blizu jedne milijarde potrebno je za servisiranje tekućih obaveza unutar FBiH, dok će tek manji dio biti usmjeren u razvoj FBiH.
Također, Vlada FBiH planira i nova zaduženja u 2016. godini, kako bi pokrila deficit u budžetu, piše Patria.


 

#BiH