Članak

Zatražena mišljenja nadležnih o zakonu o liječenju biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Na 7. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatran je Nacrt okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedic

Na 7. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatran je Nacrt okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Nakon obavljenje rasprave, zaključeno je kako je potrebno da nadležna entitetska i kantonalna ministarstva, u roku od 30 dana, dostave mišljenja o Nacrtu okvirnog zakona, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Nije prihvaćena Dopuna Inicijative ženskih organizacija u BiH za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH. Kako se u Dopuni Inicijative navodi, predloženo je da se za Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH odredi 8. decembar, koji bi bio obilježen u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja“.

Primljena je k znanju Informacija s tematske sjednice „Ravnopravnost spolova i politička participacija u BiH“, kao i Informacija sa zajedničke tematske sjednice „Diskriminacija rodilja u Federaciji BiH – predstavljanje Posebnog izvješća Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH“. 

#BiH