Članak

Dujmović po starom: Uzela novac od državnih kulturnih institucija i dala Kazalištu u Mostaru!

Dujmović je otišla i korak dalje, a Patria donosi cijelu pozadinu priče.

Zora Dujmović, ministrica kuluture i sporta i dalje radi po svome, te ne mari za javnost i sva ogorčenja koja su nastala nakon što je mimo zakona i pravilnika, a pod krinkom da „svi u Federeaciji trebaju znati za ministarstvo“, podijelila budžetski novac tako da je oštetila velike manifestacije poput SFF-a ili MESS-a, piše novinska agencija Patria.

Iako je od devet kulturnih institucija zatražena i njena ostavka, to je nije mnogo uzemirilo, jer za sada ni premijer Fadil Novalić nije adekvatno reagirao iako je njegova stranka SDA upozorila na ovu anomaliju.

Dujmović je otišla i korak dalje, a Patria donosi cijelu pozadinu priče.

Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj 86. sjednici 6. novembra 2013. godine objavila je da privremeno preuzima upravljanje i sufinansiranje institucijama kulture od značaja za BiH i uspostavila je Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za FBiH i BIH.

Transfer je namijenjen za rad ovih institucija i bio je dostatan za pokrivanje oko 10 mjeseci materijalnih troškova, bruto plata i naknada za uposlene, njegov iznos bio je 1.400.000 KM i realizirao se preko Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u iznosu od 800.000 KM za Akademiju nauka i umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteku BiH, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH i Kinoteku BiH te Federalnog ministarstva kulture i sporta u iznosu od 600.000 KM za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijski muzej BiH i Umjetničku galeriju BiH.

Vlada FBiH i u Budžetu za 2015. godinu utvrdila je ovaj transfer sa identičnim kriterijima u istom iznosu za Federalno ministartsvo kulture i sporta. Tokom ove godine, Federalno ministartsvo obrazovanja i nauke potpisalo je ugovore sa istim korisnicima kao i 2014. godine. Međutim, Federalno ministrstvo kulture i sporta provelo je i po ovom transferu proceduru javnog poziva na koji su se mogli prijaviti ''institucije od značaja za BiH i FBiH čijim programima i projektima se obezbjeđuje kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou''.

Iako, je Javni poziv objavljen 26. avgusta 2015. godine, više od četiri mjeseca (29. decembra)?! Ministrstvo je objavilo rezultate za ovaj transfer i dodalo je dva nova korisnika i to Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i Orijentalni institut u Sarajevo.

Transfer je trebao biti raspoređen direktno u Odluci o programu utroška sredstava prema krajnjim korisnicima kako je navedeno na 86. sjednici Vlade FBiH, od  6. novembra 2013. godine kada je i utvrđen ovaj Transfer.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar kao kantonalna javna ustanova dobilo je rekordan iznos sredstava, što nije dobio ni jedan korisnik iz svih transfera Ministarstva uključujući SFF, sportske saveze, MESS, spomeničke objekte.

- Ako analiziramo sva tri transfera iz oblasti kulture možemo zaključiti da je za scenske umjetnosti izdvojeno 394.000 KM, od toga je HNK Mostar dobio 180.000 KM (46%), a svi ostali festivali udruženja i institucije iz scenskih umjetnosti ukupno njih 15, 214.000 KM (54%).  U ovaj iznos od 214.000 KM  ulazi podrška  MESS-u, Festivalu Fedra iz Bugojna, Pozorišnim igrama u Jajcu, East West centru, Pozorištu u Mostaru, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i drugim korisnicima).

Postavlja se ponovo pitanje odabira korisnika, način bodovanja i utvrđivanja iznosa sredstava za podršku, još ako tome dodamo i sve učestalije navode da su komplet proces vodile ad hoc komisije koje su imenovane od strane ministrice, a na čijem su čelu njeni savjetnici ali i vremenski period konkursne procedure od 4 mjeseca za 5 korisnika?!, dolazimo do ozbiljnog pitanja -  Kakva je budućnost kulture u BiH dok je na čelu Federalnog ministartsva kulture i sporta ministrica Zora Dujmović, kojoj je do sada Vlada FBiH sve postupke tolerisala?! – istakao je naš izvor.

#BiH