Članak

Dražen Dizdarević večeras u Sarajevu otvara izložbu fotografija sa putovanja po Iranu

Izložba fotografija "Čuj Iran" Dizdarevićeva je prva samostalna izložba, piše Patria.

Fotograf Dražen Dizdarević otvorit će večeras, u Galeriji savremene umjetnosti Java u Sarajevu, izložbu dokumentarnih fotografija sa putovanja po Iranu u oktobru mjesecu 2015. godine, piše bh. novinska agencija Patria. Izložba nosi naziv „Čuj Iran“.

Dizdarevićeve fotografije nastale su u Teheranu, Isfahanu, Qomi i Kashanu, a rezultat su autorovih impresija koje je stekao u susretima sa ljudima, sa velikom starom civilizacijom, tradicijom, mentalitetom kao i historijskim spomenicima u Iranu. One odražavaju i umjetničko "iznenađenje" koje se sada sudara sa čestim predrasudama nagomilavanim godinama pod utjecajem svjetskih zbivanja i jednostranih refleksija u percipiranju stvarnosti ove do jučer ciljano zatvorene zemlje.

Fotografije nude i drugačiji pogled na iransku današnjicu.

Dražen Dizdarević (30), rođen je u Kairu. Studij Digital Film Making završio je na SAE Institutu u Ammanu i Beogradu a diplomirao na Middlsex University u Londonu. Kao kamerman učestvovao je u projektu Arte Channel o nobelovcu Dariu Fou. Dizdarević je fotografije sa Bliskog istoka objavljivao u časopisima u Sarajevu i Zagrebu.

Izložba fotografija "Čuj Iran" Dizdarevićeva je prva samostalna izložba, piše Patria.

 

#Lifemagazin