Članak

DF oštro osuđuje seksističko ponašanje premijera TK Bege Gutića

Zahtjevamo da se premijer Gutić javno izvini našoj zastupnici i svojoj kolegici u Skupštini TK, Lejli Didik Sarajlić, a sve do tada zastupnici Demokratske fronte neće prisustvovati sjednicama na kojim

Demokratska fronta oštro osuđuje ponašanje premijera Tuzlanskog kantona, Bege Gutića, koji je tokom jučerašnje sjednice Skupštine ovog kantona izvrijeđao DF-ovu zastupnicu Lejlu Didik Sarajlić, prenosi novinska agencija Patria.

Naime, Lejla Didik Sarajlić, kao odgovorna zastupnica u Skupštini ovog kantona, ponovo je stavila na dnevni red sjednice Inicijativu koju je, po drugi put,  pokrenula prema Ministarstvu finansija TK i Odsjeku za finansijsko – računovodstvene poslove Službe TK. Inicijativa se odnosi na izvršenje revizije primanja zastupnika u Skupštini TK delegiranih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na ime stalnog mjesečnog novčanog primanja (paušala).

Premijeru Gutiću ovo se očigledno nije svidjelo, jer joj se nakon toga obraćao neprimjerenim vokabularom. Tokom svog seksističkog ispada uvrijedio ju je prvenstveno kao ženu, ali i građanku civilizovanog društva.

Smatramo da ovoj, niti bilo kojoj drugoj vrsti diskriminacije nema mjesta u demokratskom društvu za koji se borimo, te stoga želimo upoznati javnost o tome. Ovakvu vrstu ispada neophodno je odmah sankcionisati, jer se zalažemo za ravnopravnost spolova, kao i jednakost žena u političkom životu. 

Zahtjevamo da se premijer Gutić javno izvini našoj zastupnici i svojoj kolegici u Skupštini TK, Lejli Didik Sarajlić, a sve do tada zastupnici Demokratske fronte neće prisustvovati sjednicama na kojima nisu jednaka prava svih zastupnika/ca.

Također, ukoliko se ovakvi i slični ispadi premijera Gutića nastave, zastupnica Lejla Didik Sarajlić je spremna poduzeti i zakonske mjere kako bi svoja prava ostvarila pred pravosudnim organima. 

#BiH