Članak

Besplatne đačke užine za osnovce iz Centra

Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar Sarajevo, realizuje projekat besplatne đačke užine za osnovce iz socijalno ugroženih porodica iz Centra.

Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar Sarajevo, realizuje projekat besplatne đačke užine za osnovce iz socijalno ugroženih porodica iz Centra. U 2015. godini za 486 korisnika u stanju socijalne potrebe iz 11 osnovnih škola, te Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju kao i Javne ustanove za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ''Vladimir Nazor'' Sarajevo, tokom školske godine Općina Centar finansira besplatnu đačku užinu, prenosi novinska agencija Patria.

– Za svako dijete se izdvaja pojedinačan iznos od 16 KM koje uplaćujemo na račune dobavljača đačkih užina sa kojima su škole sklopile sporazume. Na besplatnu đačku užinu imaju pravo djeca koja ostvaruju pravo na dječiji dodatak. U 11 osnovnih škola iz Centra imamo 430 učenika, u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju 51 učenika, a iz Centra „Vladimir Nazor“ ovo pravo ostvaruje pet učenika koji dolaze sa područja Centra. Za ovaj projekat se u budžetu Općine Centar svake godine izdvaja 80.000 KM.

Spiskove sa imenima djece dostavljaju škole koje naša služba provjerava i pravi konačan spisak sa imenima osnovaca koji ispunjavaju uslove za besplatnu đačku užinu, istakla je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

Od navedenog broja najviše djece dolazi iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ (124) zatim slijede škole „Alija Nametak“ (75), „Hasan Kaimija“ (64), „Hasan Kikić“ (29), „Isak Samokovlija“ (8), „Katolički školski centar“ (30), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak „ (34), „Musa Ćazim Ćatić“ (30), „Safvet-beg Bašagić“ (8), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (11), „Vladislav Skarić“ (14). 

#BiH