Članak

Događaji i ličnosti koji su obilježili 2015. godine

Novinska agencija Patria donosi pregled događaja koji su obilježili 2015. godinu, kao i ličnosti koje su ostavile pečat u ovoj godini.

Novinska agencija Patria donosi pregled događaja koji su obilježili 2015. godinu, kao i ličnosti koje su ostavile pečat u ovoj godini.

Januar 2015.

Bh. kantautor Kemal Monteno preminuo je 21. januara 2015. godine u zagrebačkoj bolnici "Rebro" gdje je ležao zbog komplikacija poslije transplantacije bubrega, ali njegov organizam nije izdržao.

Monteno je preminuo u 67. godini života. Iza njega su ostale brojni hitovi koje je pisao i sebi i drugima, a na posljednjem ispraćaju u Sarajevu došle su kolege i poštovaoci njegovog stvaralaštva kako iz regiona tako i iz drugih dijelova svijeta.

April 2015.

April će ostati obilježen po napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku. Nerdin Ibrić (24) iz mjesta Kučić Kula kod Zvornika ubio je jednog, a dvojicu policajca ranio, dok su bili u policijskoj stanici. Istraga oko ovog slučaja nije završena ni osam mjeseci nakon tragedije.

Postoje dvije teorije o uzrocima Ibrićevog napada na policijsku stanicu. Jedna teorija, onu koju forsiraju uglavnom srpski mediji i političari, govori da je to bio klasični teroristički napad, jer je navodno Ibrić bio u kontaktu sa nekim radikalnim islamskim krugovima.
Druga teorija govori o tome kako se Ibrić zapravo svetio. Poznato je da su pripadnici vojske Republike Srpske 1992. godine ubili Ibrićevog oca, sa još desecima njegovih komšija. Ibrića, koji je tad bio beba, srpska vojska odvojila je od majke. Ubijeni policajc Dragan Đurić nalazio se na spisku optuženih za zločine u Srebrenici. 

Dolazak pape Franje

Papa Franjo u subotu 6. juna posjetio je Sarajevo, a posebna čast bila je svim katolicima koji su u Sarajevo došli iz cijelog svijeta na misu koja je održana na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Papa Franjo je na sebi svojstven način održao lekciju o rasipništvu a poseban akcenat je stavio na vladajuće elite. Njegov Ford Focus i skromnost, nepridržavanje protokola, druženje s mladima, opuštenost i poruke „Mir vama“ i danas zvone u glavama onih koji su svjedočili njegovom boravku u Sarajevu. Prepuno Koševo, turisti iz cijelog svijeta, a sve oči taj dan bile su uprte u BiH. Tog dana nije zabilježen niti jedan incident, a papa Franjo sa Sarajevskog aerodroma avionom je poletio, a Sarajevo je dostojanstveno ispratilo dragog gosta.

- Ne gradite zidove, već samo mostove - poručio je, između ostalog, papa Franjo mladima sa kojima se družio u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II", u kojem je otkrio spomen-ploču u znak sjećanja na ovog papu po kome centar nosi ime. I danas u vrijeme kada neki žele da grade neke zidove, stalno treba podsjećati na poruke koje je papa poslao, a koje je prenio svijet. „NE GRADITE ZIDOVE; VEĆ SAMO MOSTOVE“.

Sporazum sa EU

U junu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i njenih država članica i Bosne i Hercegovine. Prema tom ugovoru potvrđeni su međusobni carinski ustupci za robe. Prije svih definirani su carinski ustupci BiH za poljoprivredne proizvode iz EU, a i carine za uvoz roba iz BiH u evropske zemlje. Potvrđeni su uzajamni preferencijalni ustupci za određena vina, zaštita i kontrola naziva vina, alkoholnih pića i aromatiziranih vina. Uređeno je pitanje kopnenog trasporta, državne pomoći u proizvodnji čelika, dogovoreni carinski ustupci za industrijske proizvode iz Evropske unije.

Obilježeno 20. godina Dejtona

U 2015. godini obilježeno je dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio četverogodišnju krvavu agresiju na BiH.

I danas 20 godina poslije vode se polemike šta je dobro, a šta loše donio našoj zemlji. Građani Bosne i Hercegovine nezadovoljni su generalno stanjem u državi. Uprkos nezadovoljstvu promjene su spore i neznatne. Stalno slušamo o „slovu“ i „duhu“ Dejtona. Političari podijeljeni. Jedni bi da sve raspakuju i sve mijenjaju, drugi smatraju da je Sporazum takav kakav jeste odličan, ali da ga se samo treba dosljedno pridržavati. Kako god, Dejtonski sporazum nije nikakva prepreka, 20 godina od okončanja rata, da ova zemlja krene naprijed i da ekonomski ojača.

Komemoracija i dženaza u Potočarima

Na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, u Potočarima je ukopano 136 žrtava genocida. Brojne delegacije došle su odati počast žrtvama i članovima njihovih porodica. Komemoraciji su prisustvovali predsjednici država regiona, srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je je doživio i incident kada je grupa nasilnika gađala predmetima. Istraga u ovom slučaju nije okončana. Među prisutnima bio je i bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Protesti i štrajkovi radnika zbog Zakona o radu

Usvajanje Zakona o radu i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj rezultiralo je protestima radnika.

Sindikalisti i radnici su u julu 2015. godine blokirali saobraćaj u centru Sarajeva. Okupili su se ispred zgrade Parlamenta F BiH ultimativno zahtijevajući od parlamentaraca da ne usvoje ovaj zakon.

Jake policijske snage obezbjeđivale su „narodne deputate“. U nekoliko navrata intervenirala je i Hitna pomoć. I pored žestokog protivljenja demonstranata, Zakon je ipak usvojen.

Kraj decembra bio je buran u Republici Srpskoj. Radnici predvođeni predsjednicom Sindikata Rankom Mišić demonstrirali su ispred zgrade Narodne skupštine RS.

Za razliku od federalnih protesta, ovi u manjem bh. entiteti završili su tragičnije. Mišić koja je mirno sjedila u skupštinskoj sali, obezbjeđenje je nasilno izbacilo, zbog čega je nesretna žena završila u bolnici.

Kao i u Federaciji, i u Republici Srpskoj oni koji su na vlasti „istjerali su na čistac“ svoje. Zakon je usvojen.

Osim ova dva velika protesta, 2015. godinu obilježile su desetine manjih protesta i štrajkova obespravljenih radnika u oba entiteta, koji su tražili osnovna prava- uvezivanje staža, redovne plaće, zdravstveno osiguranje.

Otvaranje Zemaljskog muzeja BiH

Vrata Zemaljskog muzeja BiH koji je bio zatvoren skoro pune tri godine svečano su otvorena 16. septembra i to skidanjem daski sa ulaznih vrata, što su učinila djeca sarajevskih osnovnih škola. Danima poslije, Muzej je bio pun posjetilaca, a turisti su oduševljeni muzejskim postavkama kao i Sarajevskom Hagadom.

Ubistvo vojnika OS BiH

Ove godine BiH i region potreslo je još jedno brutalno ubistvo. Mladić Enes Omeragić ubio je sredinom oktobra dvoju vojnika Oružanih sanga BiH. Omeragić je ušao u sportsku kladionicu, u blizini kasarne u Rajlovcu, i ispucao nekoliko metaka u vojnike koji su se nalazili u kladionici.
Zvanična istraga nije pokazala zbog čega je Omeragić ubio vojnike. I ovaj slučaj mediji predstavljaju kao teroristički čin, iako stručnjaci to nisu uspjeli dokazati ni više od dva mjeseca nakon nesreća.

Sportski uspjesi

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je naslov prvaka Evrope u avgustu 2015. Mladi bh. košarkaši su večeras u Kaunasu, u finalu EP-a za igrače do 16 godina, pobijedili selekciju Litvanije sa 85:83. Izabranici Josipa Pandže nisu niti u jednom momentu podlegli pritisku te su zasluženo postali prvaci Evrope. Ova generacija bh. košarkaša 2016. godine će nastupiti na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Španiji, a titula koja su donijeli u BiH je događaj o kojem se još uvijek govori. Zlatni momci na ovom Eurobasketu pobijedili su i selekcije Srbije, Italije, Francuske, Hrvatske, Njemačke i Španije. Više od 50.000 ljudi je došlo ispred Vječne vatre kako bi dočekali zlatne momke.

Tim kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na čelu sa trenerima Josipom Pandžom i Enesom Numanovićem čine:

- Nikola Đaković, rođen 2000. godine u Gradišci igra u klubu Budućnost BN iz Bijeljine

- Adi Alikadić, 1999. godine u Goraždu, igra za KK Radnički iz Goražda

- Lazar Mutić, 1999. godine u Banjoj Luci, igra za mladu ekipu slavnog Real Madrida

- Aljoša Janković, 1999. godine u Kotoru, igra za klub Partizan TS iz Banje Luke

- Amar Barukčija, 1999. godine u Sarajevu, igra za klub Koš iz Sarajeva

- Srđan Kočić, 1999. godine u Gradišci, igra za Spars iz Sarajeva

- Njegoš Sikiraš, 1999. godine na Palama, igra za klub Stella Azzurra Rome u Italiji

- Emir Čerkezović, 1999. godine u Tuzli, igra za Slobodu iz Tuzle

- Sani Čampara, 1999. godine u Sarajevu, igra za Spars iz Sarajeva

- Džanan Musa, 1999. godine u Bihaću, igra za Cedevitu iz Zagreba

- Timur Ovčina, 1999. godine u Sarajevu, igra za KK Koš iz Sarajeva

- Vedran Mirković, rođen 1999. godine u Sarajevu, igra za KK Koš iz Sarajeva

U oktobru 2015. godine reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci predvođena selektorom Mirzom Hrustemovićem osvojila je prvo mjesto na Evropskom prvenstvu održanom u Njemačkoj i tako deveti put okitila se zlatom.

Bh. reprezentativci upisali su sve pobjede i to bez ijednog izgubljenog seta. Pobijedili su Mađarsku, Holandiju, Srbiju, Poljsku, Ukrajinu i u finalu domaćina Njemačku.

Izabranici Mirze Hrustemovića su: Sabahudin Delalić (kapiten), Dževad Hamzić, Asim Medić, Safet Alibašić, Beniz Kadrić, Ermin Jusufović, Muhamed Kapetanović, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Mirzet Duran, Adnan Kešmer, Edin Džino, Armin Šehić, Jasmin Brkić, Adin Likić i Damir Grbić.

#BiH