Članak

Podignuta optužnica protiv Milenka Karlice za zločin protiv čovječnosti

Prilikom strijeljanja ubijeno je više od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega su njihova tijela zatrpana zemljom.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Karlica Milenko, rođenog 29.01.1963.god. u Bosanskom Novom, državljanina BiH i R Srbije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Optuženi se tereti da je u periodu od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske R BiH, Teritorijalne odbrane, pripadnika vojne policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo, zajedno sa drugim licima počinio progon lica bošnjačke nacionalnosti iz zaseoka Ekići i Alići, ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva i mučenjem.

Tereti se da je u junu 1992. godine, zajedno sa grupom od preko dvadeset pripadnika vojnih formacija krenuo u napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti zaseoka sela Maslovare, Alićima i Ekićima, te su na putu do tamo ubili jedno lice bošnjačke nacionalnosti, da bi po dolasku u naselje počeli sa istjerivanjem civila iz njihovih kuća, prilikom čega su dva lica bošnjačke nacionalnosti ubijena, a svo zatečeno stanovništvo su odveli u kolonama do jedne kuće, te su odvojene muškarce udarali rukama, nogama i raznim predmetima po svim dijelovima tijela, dok su to gledale i slušale njihove žene i djeca.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da su po njegovom naređenju odvojeni žene i djeca iz pomenutih kolona potrpani u traktore i odvezeni prema naselju Urije, dok su muškarci odvedeni do mjesnog muslimanskog groblja gdje im je optuženi naredio da kopaju zajedničku grobnicu, a njemu poznatim naoružanim licima i drugim pripadnicima Teritorijalne odbrane naredio da pucaju u civile, što su zajedno sa njim i učinili.

Prilikom strijeljanja ubijeno je više od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega su njihova tijela zatrpana zemljom.

Ekshumacijom pomenute grobnice poronađeno je i identifikovano šest tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, dok neka tijela nikad nisu pronađena, jer su prema prikupljenim dokazima, većina tijela ubijenih, tokom 1996. godine iskopana, odvezena na ušće rijeka Japre i Sane, gdje su bačena, a od čega su do sada pronađena i identifikovana tri tijela.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., u vezi sa članom 29.,  a sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

#BiH