Članak

Planinarka godine: Maja Alikadić za godinu prešla više od 20 planina

Maja Alikadić najbolja je planinarka u 2015. godini, u izboru Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma “Avantur” iz Sarajeva, javlja novinska agencija Patria.

Maja Alikadić najbolja je planinarka u 2015. godini, u izboru Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma “Avantur” iz Sarajeva, javlja novinska agencija Patria.

Iako mlada planinarka, Maja je za godinu prešla stotine kilometara planinskih staza širome BiH i regiona. Obišla je više od 20 najatraktivnijih vrhova u zemlji.

- Najveći dojam na mene su ostavile planine Maglić, Zelengora i Prenj. A, naročito me dojmila Zelena glava na Prenju. Uvijek joj se rado vraćam, i svaki put me iznova oduševi – rekla je Patriji planinarka Maja.

Ljubav prema planini kod Maje nije slučajna. Njen dedo Džemal Repak bio je poznati bh. planinar. Jedan je od osnivača Gorske službe spašavanja u Mostaru 70-tih godina.

- Nešto najljepše što mladi ljudi sebi mogu pokloniti je planinarenje. Jednom ko se zaljubi u planinu teško da može odustati od nje – keža Maja. 

Direktor Udruženja Avantur Muamer Drugovac podsjetio je da Udruženje okuplja planinare, alpiniste, speologe, bicikliste... Osnovano je prije tri godine. Članovi Avantura svaki dan rade na promociji sportskog turizma u Bosni i Hercegovini, koji je vrlo važan za psihofizičko zdravlje ljudi. 

Planinar Asif Berkovac dobitnik je priznanja za dopronos promociji i radu Avantura u 2015. godini.

 

#BiH