Članak

Crnadak razgovarao sa Kurzom: BiH i Austrija imaju dobru političku i kulturnu saradnju

Nakon sastanka ministar Crnadak je prisustvovao prijemu kojim je u Beču svečano obilježen početak projekta kulturne razmjene „Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“, u okviru kojeg će u d

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 27. januara 2016. godine u Beču sa saveznim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Tokom susreta pozdravili su dobre političke odnose i saradnju Bosne i Hercegovine i Austrije, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu. istaknut je konstantan razvoj saradnje u oblasti ekonomije i obimnu kulturnu saradnju dvije zemlje, te napredak koji BiH ostvaruje u okviru procesa evropskih integracija, pri čemu se ministar Crnadak zahvalio na podršci koju Austrija pruža našoj zemlji.

Ministar Crnadak je posebno pozdravio odluku Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije o izboru Bosne i Hercegovine za zemlju partnera u okviru međunarodne kulturne saradnje u 2016. godini.

Nakon sastanka ministar Crnadak je prisustvovao prijemu kojim je u Beču svečano obilježen početak projekta kulturne razmjene „Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“, u okviru kojeg će u dvjema zemljama biti održan veliki broj različitih kulturnih događaja.

Ministar Crnadak se obratio prisutnim zvanicama i tom prilikom ukazao na historijske, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Austrije i njihovih naroda, te na značaj održavanja Godine kulture. Između ostalog je podsjetio da je veliki broj građana BiH trajno ili privremeno nastanjen u Austriji, kao i da nemali broj građana Austrije živi i radi u BiH.

- Sve navedeno, kao i niz drugih primjera političke, infrastrukturne, humanitarne i kulturne saradnje između dvije zemlje, za čije bi navođenje trebalo mnogo vremena i mnogo više prostora, dokaz su da projekat „Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“ ne predstavlja samo priliku za prezentaciju i uzajamno upoznavanje naših kulturnih vrijednosti, nego i potrebu da se pokaže i dokaže raznolikost i bogatstvo naše dosadašnje kulturne saradnje, te izgrade prilike u kojima ćemo jedni druge još bolje upoznavati i jedni drugima biti novi izvor inspiracija - kazao je ministar Crnadak.

Prijemu u bečkoj Muzejskoj četvrti (MuseumsQuartier), čiji je domaćin bio ministar Kurz, prisustvovalo je oko 300 zvanica, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Austrije, bosanskohercegovačke dijaspore i predstavnika diplomatskog kora u Austriji. Na prijemu je predstavljena zvanična brošura Godine kulture.

"Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“ će zvanično biti otvorena 8. februara 2016. godine na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz prisustvo ministara vanjskih poslova BiH i Austrije.

#BiH