Članak

Saobraćajne gužve na putu do Bjelašnice i Igmana u Lukavici rješavat će policija

Kako je istako Samardžija, policajci će na ključnim raskrsnicama ubrzavati saobraćaj, a ovom privremenom metodom riješit će se identificirana saobraćajna ‚uska grla’ dok je trajno rješenje saobraćajni

Problem saobraćajnih gužvi od Sarajeva do olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, preko Istočnog Sarajeva i obrnuto u danima vikenda, tokom zimske sezone, bit će riješen pojačanim angažmanom saobraćajne policije. To je najavio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija na današnjem sastanku kod premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, nakon što su mediji upozorili na kilometarske kolone koje se stvaraju zbog semafora u Lukavici na kojem zeleno dvjetlo iz pravca Sarajeva i prema Sarajevu traje 25 sekundi, a zeleno svjetlo prema Lukavici 75 sekundi, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je istako Samardžija, policajci će na ključnim raskrsnicama ubrzavati saobraćaj, a ovom privremenom metodom riješit će se identificirana saobraćajna ‚uska grla’ dok je trajno rješenje saobraćajnih gužvi na ovoj relaciji izgradnja kružnog toka.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, razmijenjene su informacije i iskustva o brojnim drugim problemima i aktuelnim infrastrukturnim projektima kao i o mogućnostima saradnje, s posebnim akcentom na organizaciju Evropskih zimskih olimpijskih igara mladih 2019. godine-EYOF.

Konaković je informisao goste o odluci Vlade KS kojom je u ovoj godini previđeno izdvajanje 16 miliona KM za rekonstrukciju infrastrukture na Bjelašnici, te ih je upoznao sa projektom izgradnje novog vertikalnog transporta – šestosjeda na Bjelašnici, što je ujedno  jedan od prioriteta za unapređenje turističke ponude.

Izražena je i spremnost za zajedničkim nastupom prema višim nivoima vlasti u cilju pravovremenog osiguranja svih neophodnih preduslova, prvenstveno finansijskih, za organizaciju ove važne sportske manifestacije.

Također je razgovarano i o brojnim drugim konkretnim projektima kroz koje bi se mogla ostvariti zajednička saradnja u oblasti turizma, kao i komunalne privrede, infrastrukturnih projekata za povratnike  na područje Istočnog Sarajeva, rješenju problema pasa lutalica, te mogućnostima saradnje Sarajavske razvojne agencije SERDA-e i Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo RAIS.

#BiH