Članak

Šta je s bošnjačkim jedinstvom: Zašto se ne bore za čelne pozicije u SIPA-i

No, kako otkriva izvor iz Tužilaštva BiH to ga neće amnestirati od moguće odgovornosti u istrazi po prijavi koju su u ovu instituciju dostavili uposlenici SIPA-e.

Već izvjesno vrijeme u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) upražnjena su određena rukovodna mjesta i to nekih od najvažnijih odjela kao što su: Kriminalističko-istražni odjel (KIO), pozicija komandanta Specijalne jedinice za podršku i druge.

Kako je potvrđeno iz ove Agencije za novinsku agenciju Patria, radna mjesta upražnjena su usljed penzioniranja određenog broja rukovodećih službenika, piše bh. novinska agencija Patria.

- Do zvaničnog popunjavanja navedenih pozicija, poslove i zadatke rukovodećih službenika obavljaju najviše rangirani službenici u organizacionim jedinicama – kaže Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Kako saznaje Patria, svaka od stranaka koja je u vlasti željela bi određeni broj rukovodećih mjesta ali o zasada nema ni naznake da su uspjeli postići dogovor.

No, interesantno je da se na ročištu Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a i delegatu u Domu naroda PS BiH spominjao izvjesni Suad nazvan „budućim“, a kako je tužilac pojasnio Suad je trebao doći na rukovodeće mjesto KIO-e. Da li će njegovo spominjanje u ovom procesu biti prepreka za tu funkciju, pokazat će vrijeme.

Mjesto komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e upražnjeno je još od imenovanja bivšeg komandanta Mirsada Vilića za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nakon toga, poznato je da Goran Zubac, bivši osuđeni direktor SIPA-e za v.d. komandanta Specijalne jedinice stavio kontroverznog Jovicu Mirosavljevića zvanog Chetniks koji je pod prijetnjom krivične odgovornosti samovoljno napustio SIPA-u nakon dolaska Perice Stanića za direktora i otišao u mirovnu misiju u Ukrajinu.

No, kako otkriva izvor iz Tužilaštva BiH to ga neće amnestirati od moguće odgovornosti u istrazi po prijavi koju su u ovu instituciju dostavili uposlenici SIPA-e.

Predmet prijave su nezakoniti premještaji nepodobnih, raspoređivanje policijskih službenika na poslove uposlenika, protivzakonita upotreba sredstava prinude i nezakonita lišenja slobode, davanje lažnih podataka operativnom centru Ministarstva sigurnosti za vrijeme poplava, podjela uniformi SIPA-e doniranih od strane ICITAP-a raznim neovlaštenim licima.

I dok se političke stranke na nivou BiH i koaliciji, čija je opstojnost sada upitna, vješto dogovoraju oko funkcija u javnim preduzećima čudi indolentnost Bakira Izetbegovića, lidera SDA koji je javno govorio o diskriminaciji Bošnjaka u ovoj najvažnijoj policijskoj agenciji u BiH. Stoga, nije nevažno napomenuti da je nakon odlaska Mirosavljevića, v.d. komandanta Specijalne jedinice postao Dalibor Milošević, protiv kojeg je također podnesena prijava u Tužilaštvu BiH. Iako iz SIPA-e nisu željeli potvrditi da Milošević uistinu rukovodi ovom jedinicom, Jozić je kazala da ove poslove obavlja najviše rangirani policijski službenik u jedinici do zvaničnog popunjavanja navedene pozicije.

#BiH