Članak

Komšić i Nikšić: Podržavamo vlast u reformama, a oni su do sada usvojili jedino Zakon o radu

Lideri SDP-a i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić gostujući večeras u Dnevniku D Federalne televizije poručili su kako vjeruju da neće doći do raspada koalicije SDA, SBB, HDZ BiH, bez obzira što je Fa

Lideri SDP-a i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić gostujući večeras u Dnevniku D Federalne televizije poručili su kako vjeruju da neće doći do raspada koalicije SDA, SBB, HDZ BiH, bez obzira što je Fahrudin Radončić, lider jedne od koalicionih stranaka završio u pritvoru, piše bh. novinska agencija Patria.

Komšić je rekao da SBB nema druge opcije nego ostati u vlasti, pa ne vjeruje da će doći do raspada koalicije. No, i Nikšić i Komšić nisu optimistični kada je u pitanju funkcionisanje vlasti u FBiH, bez obzira na opstanak trenutne koalicije.
Lideri opozicije podsjetili su da SDP i DF od početka daju podršku vlastima na reformskom putu Bosne i Hercegovine. Nažalost, rekli su, te reforme još uvijek nisu ni počele u BiH. Vlasti su iz reformske agende usvojile tek Zakon o radu, a sada ne znaju ni šta bi sa tim zakonom, upozoravaju Nikšić i Komšić.

Na pitanje voditeljice da li vjeruje da je Fahrudin Radončić uhapšen u politički motiviranom procesu Željko Komšić je rekao da su to jako teške optužbe i da on ne misli da bi se u tako nešto iko u BiH mogao upustiti.

Nermin Nikšić je poručio kako treba svako pred zakonom biti jednak, a političari možda snositi i veću odgovornost od drugih ljudi. Konačno, rekao je Nikšić, treba pustiti pravosuđe Bosne i Hercegovine da radi svoj posao, ali  i da odgovaraju za ono što rade. I Nikšić i Komšić se nadaju da pravosuđe Bosne i Hercegovine zna šta radi i u slučaju Radončića.

- Pred zakonom smo svi jednaki, bez obzira o kome se radi, o Radončiću ili nekome iz moje partije, svi moramo biti jednaki pred zakonom – rekao je Nikšić.

Na pitanje da li bi ljevica ušla u vlast umjesto SBB-a ukoliko bi došlo do raspada koalcije, i Nikšić i Komšić su rekli da ne misle da bi do toga moglo doći. Komšić je podsjetio kako je DF iz vlasti izašao jer vladajuće stranke nisu željele raditi po zakonu. Ne vidi da se to sada promijenilo. Za Nikšića i Komšića je jedini izlaz iz političke krize u BiH izmjena zakona i raspisivanje novih izbora, piše Patria.

#BiH