Članak

Čović: Odluka o Dautbašiću je na SBB-u i njihovoj dinamici

Čović nije odgovorio precizno na novinarsko pitanja koliko je moralno da za ministra saobraćaja i komunikacija BiH bude imenovan Bakir Dautbašić protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH na druženje s novinarima odgovarao je na brojna aktuelna pitanja, između ostalog, kazao je evropski put BiH zavisi od koalicije sa Savezom za bolju budućnost i da je iz tog razloga o izazovima koalicije razgovarao i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Fahrudinom Radončićem, piše novinska agencija Patria.

U uvodnom izlaganju, predsjedavajući Čović je informisao predstavnike medija o aktivnostima koje su poduzete u proteklim mjesecima kako bi se predao kredibilan zahtjev za članstvo u EU, te načinio naredni još važniji korak i dobio kandidatski status iduće godine. U nastavku izlaganja bilo je riječi o vanjskopolitičkim aktivnostima BiH na regionalnom planu i razmjenama posjeta na najvišem nivou.

Čović se osvrnuo i na mehanizam koordinacije i činjenicu da danas, nakon što je usvojen, imamo nesuglasice oko načina samog puta kako se došlo do usvajanja mehanizma. Najavio, kako će za nekoliko dana imati sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te pokušati riješiti i te nesuglasice.

Predsjedavajući Predsjedništva istakao je da bi bilo dobro da se aplikacija za članstvo u EU predala u decembru, a da ćemo već naredne godine dobiti i status kandidata, ali nije precizirao mjesec.

Što se tiče Vijeća ministara BiH i imenovanje ministra iz SBB-a Bakira Dautbašića, Čović je kazao da je to pitanje spretnosti ili nespretnosti kadroviranja te da je na SBB-u da kaže posljednju riječ. 

Čović nije odgovorio precizno na novinarsko pitanja koliko je moralno da za ministra saobraćaja i komunikacija BiH bude imenovan Bakir Dautbašić protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak.

- Što se tiče odnosa prema dopuni Vijeća ministara jedno je zakon i tu smo raščistili, a drugo je poruka koju šaljemo. I mi želimo s našim partnerima ta pitanja staviti na dnevni red. Da zaštitimo autoritet nekoga ko je predlagao, da zaštitimo i sve ono što se dešava u sistemu pravosuđa, a da ne bi neko kazao da se pravi pritisak. I moramo biti vrlo jasni i transparentni prema svjetskoj javnosti šta radimo.

Ne mogu ja ići negdje i govoriti da želim evropski put, a u startu rušiti vrijednosti demokratskih društava. Mislim da će odluka biti na SBB-u i njihovoj dinamici. Moguća su dva rješenja da nemamo jedno vrijeme ministra ili neki drugačiji put rješenja, ali ja ne odlučujem o tome niti želim. Za mene je veći problem kakvu ćemo poruku poslati ako ga nemamo, ili ako ga imamo a nisu ispoštovani najviši standardi u njegovom imenovanju – kazao je Čović.

Također, Čović je poručio da „nema ni jednog razloga zašto do sada nismo imali strategiju za vođenje vanjske politike“. 

#BiH