Članak

Da li će zbog svađa i ličnih interesa Bošnjaci izgubiti Srebrenicu na lokalnim izborima?

Iako se vrh SDA još uvijek nije eksplicitno izjasnio, predsjednik srebreničke SDA Hamdija Fejzić najavio je svoju kandidaturu uz poruku da SDA neće podržati druge kandidate. Također, kao nezavisni kan

Osam mjeseci prije održavanja lokalnih izbora, zahuktava se priča o novom načelniku Općine Srebrenica. Situacija je gotovo istovjetna i u ostalim općinama, uveliko se lobira za kandidate za načelnika i za liste, no Srebrenica je specifična u odnosu na ostale općine, piše novinska agencija Patria. 

Iako se vrh SDA još uvijek nije eksplicitno izjasnio, predsjednik srebreničke SDA Hamdija Fejzić najavio je svoju kandidaturu uz poruku da SDA neće podržati druge kandidate. Također, kao nezavisni kandidat kao i 2012. godine na izborima će se pojaviti i aktuelni načelnik Ćamil Duraković.  

Navodno, Fejzić ima podršku federalnog ministra za izbjeglice i raseljena lica Edina Ramića, koji je Durakoviću jako zamjerio jer je stao na stranu Srebreničana kojima je ovo ministarstvo dodijelilo zaražene junice. To obilato koristi Fejzić, te sebe istura kao jedinog kandidata SDA.

Na izborima prije četiri godine, Durakovića su kao nezavisnog kandidata podržale SDA, SDP, SBB i Stranka za BiH, te je osvojio 4.455 glasova (47,10 posto), od ukupno 9.458 koliko je bilo glasača. SDA, kao stranka, tada je osvojila 2.700 glasova.  

Kandidati Vesna Kočević (Koalicija za RS) i nezavisni kandidat Radojica Ratkovac zajedno su osvojili 5.003. glasova, odnosno 52,9 posto od ukupnog broja. Ukoliko bi na ovogodišnjim izborima stranke iz RS odlučile imati samo jednog zajedničkog kandidata, onda bi čak i uz najbolje rezultate iz 2012. godine, bilo nemoguće da pobijedi bošnjački kandidat.

Od ukupnog broja koji je osvojio Duraković, na redovnim biračkim mjestima je glasalo 2.948 birača, u odsustvu i mobilni tim 1.170, putem pošte 328, i potvrđenih 9.

Na općim izborima 2014. godine, na području Općine Srebrenica na redovnim biračkim mjestima glasalo je ukupno 5.368 birača, od čega su liste Domovina, SDP i BPS osvojile ukupno 1.604 glasa, odnosno 29,8  posto. To je u odnosu na broj glasača iz 2012. godine, pad za 1.344 birača. Evidentan je bio i pad glasača koji su glasali u odsustvu, jer je za koaliciju Domovina u okviru izborne jedinice 7. za NSRS (a koja obuhvata 6 općina), u odsustvu i putem pošte glasalo tek 2.054 birača. Na lokalnim izborima 2012. godine, samo za Srebrenicu ova kategorija glasača (odsustvo i putem pošte) je brojala 1.500 glasova. 

Analizom privremenih biračkih spiskova iz 2014. godine, po pojedinim biračkim spiskovima može se vidjeti da je ukupan broj birača registrovanih za glasanje na redovnom biračkom mjestu  10.091, od čega je  7.111 Srba, te 2.980 Bošnjaka. Evidentno je da je broj Bošnjaka koji su registrovani 2014. godine, u odnosu na one koji su glasali 2012. godine  u pojedinim mjestima ostao isti ili je čak i povećan, dok je u nekim mjestima vidljivo smanjenje broja glasača.

Međutim, sada se postavlja pitanje koliko njih od 2.980 tada registriranih realno živi u Srebrenici i koliko ih može izaći na glasanje. Ovdje treba napomenuti da su na zadnjim izborima Domovina, SDP i BPS ukupno osvojili 1.604. glasa. Iako se radi o općim izborima, očigledno je da pored smanjenog broja glasača, u jednom dijelu vlada i opća nezainteresovanost za glasanje.

Evidentno je i da se veliki broj Bošnjaka odjavio nakon 2012. godine, zatim da je opao broj glasova u odsustvu, ali isto tako opada i broj srpskih glasača kojima svakodnevno ističu dokumenta, a koji su odselili ili se sele iz Srebrenice.

Primijenili se recept iz 2012. godine da sve probosanske stranke podrže samo jednog zajedničkog kandidata, a da stranke iz RS imaju dva kandidata, moguće je očekivati da Bošnjak ponovo bude načelnik. U protivnom, 21 godinu nakon rata i od genocida, Srebrenica će po prvi put imati načelnika Srbina. Podsjećanja radi, 2012. godine Srebrenica je bila jedina općina u RS u kojoj je pobijedio Bošnjak u utrci za načelnika. 

#BiH