Članak

Sastanak u MVP-u: Turska podržava BiH na njenom putu aktiviranja MAP-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je u posjet političkog direktora u Odjelu za Balkan Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Babura Hizlana. Sastanku je

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je u posjet političkog direktora u Odjelu za Balkan Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Babura Hizlana. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, prenosi novinska agencija Patria.

Zamjenik ministra Brkić zahvalio je Turskoj na podršci Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama i na lobiranju za BiH unutar Saveza. Informirao je o upravo završenom trodnevnom posjetu državama članicama Višegradske grupe, tokom kojega je boravio u Mađarskoj, Češkoj Republici i Slovačoj Republici. Cilj posjeta je bio da se zvaničnicima ovih država predstavi napredak u integracijskom procesu Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Turska strana je iskazala podršku aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH prije NATO samita u Varšavi, u julu 2016. godine. Sagovornici su se složili da uknjižba nepokretne perspektivne imovine ne bi trebala biti uvjet za aktiviranje MAP-a, već da se uvrsti kao jedna od aktivnosti u prvom Nacionalnom akcionom planu – ANP.

Razgovarano je i o nedavno predanoj aplikaciji za članstvo BiH u Europskoj uniji, i u vezi s tim tijeku pregovora o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Turska strana je čestitala na predaji aplikacije.

 

#BiH