Članak

Je li ovo jedinstvo: Ivanić bošnjačku političku scenu nazvao razmaženom, Čović nudi pomoć!

Izborni zakon, implementacija presude „Sejdić-Finci“, zahtjev za pokretanje trećeg kanala, dokument o „Pregledu odbrane“ skupo bi mogli koštati ovaj narod, ako se bošnjačka politika neuozbilji, ili ak

Iako se na sva zvona Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB) hvale bošnjačkim jedinstvom i zavidno stabilnom koalicijom, nejasno je da li vide ono što vide njihovi koalicioni partneri i građani ove zemlje, da Bošnjaci malo toga rade, a da državu vode Srbi, kako to reče Senad Hadžifejzović dok mu je u gostima bio Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, piše novinska agencija Patria.

Nije Ivanić demantirao navode Hadžifejzovića, već istakao ono najbolje što dolazi iz Saveza za promjene, a ako ovu izjavu poslušaju bošnjački predstavnici mogli bi dobrano razmisliti o svojim potezima, jer već i ptice na grani znaju da je SDA prije svega postavila podobne, a ne sposobne. Sada i Radončić zateže, pa ne odustaje od imenovanja Bakira Dautbašića za ministra prometa i komunikacija, iako mu partneri jasno poručuju da ili promijeni kandidata ili odgodi imenovanje.

- Ne mogu reći da li Srbi vode državu, ali moram reći da su ljudi koji trenutno predstavljaju srpski narod vrlo aktivni. Gospodin Šarović je radio odličan posao. I ministar Crnadak je izuzetno aktivan i prisutan je svugdje. Mogu govoriti šta hoće o Mektiću, ali on pokreće stvari, otvara teme i podstiče ljude na njihov posao. Imamo dobru ekipu i u Parlamentu BiH, ali ja sam govorio da se na taj način dokazuje da RS postoji – kazao je Ivanić.

U daljnjem izlaganju poruka je još jača, a upućena je liderima bošnjačkih partija. Jasno da jasnije ne može biti.

- Ja mislim da je u političkoj strukturi Bošnjaka potreban jedan ozbiljan razgovor . I razmišljanje o koncepciji kuda – šta je cilj. Ja imam osjećaj da veći dio bošnjačke politike živi u prošlom vremenu, u osjećaju da neki stranci još treba da vode ovu zemlju  u pravcu u kojem oni misle da treba da vode. Kada dođu neki ozbiljni razgovori uvijek postoji doza straha da se pređe neka uobičajena crta, da se pokaže, znate, nama iz Saveza za promjene nije bilo lako , mi smo po svakodnevnom vatrom iz Banja Luke, ali mi to nosimo. Ovdje se nisu na to navikli. Malo je politička bošnjačka scena razmažena, ali to je neka druga tema u kojoj bih ja trebao govoriti kao analitičar, a ne političar – dodao je Ivanić.

I dok i Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH šalje slične poruke i poziva na međusobno poštovanje, pa na neki način i priznanje da Bošnjacima treba pomoć, politička nesposobnost predstavnika Bošnjaka sve više dolazi do izražaja. Zbog čega to Bošnjacima treba pomoć nije precizirano, ali je jasno.

Da li će Izetbegović ozbiljno shvatiti poruke Ivanića i Čovića i okrenuti se državničkim poslovima, jačoj zaštiti Bošnjaka neizvjesno je, a samo se možemo nadati da neće biti kasno. Politika popuštanja na sceni je od Općih izbora, jer upravo je Čović dobio sve što je poželio. I to se nastavlja dalje, a važna su i odlučujuća pitanja u procesima, a koja mogu narušiti i suverenitet BiH.

Izborni zakon, implementacija presude „Sejdić-Finci“, zahtjev za pokretanje trećeg kanala, dokument o „Pregledu odbrane“ skupo bi mogli koštati ovaj narod, ako se bošnjačka politika ne uozbilji, ili ako im Čović, pak, ne pomogne!?

 

 

#BiH