Članak

Bosanka Aida Haughton u Srebrenicu dovodi studente iz Velike Britanije

Aida Salkić (42), rodom je iz Cazina i više od 5 godina živi u Stoke-on-Trent-u. Radi za Kršćansku zajednicu mladih.

Bosanka koja živi u Stoke-on-Trent-u Aida Salkić Haughton koja je u saradnji sa britanskim dobrotvornim društvom Remembering Srebrenica i YMCA (Kršćanska zajednica mladih Sjeverni Staffordshire) bila dijelom organizacije Dana sjećanja na Srebrenicu 10. jula 2015. godine, dovodi grupu od 10 mladih u Sarajevo i Srebrenicu, piše bh. novinska agencija Patria.

- Radi se o zajedničkoj delegaciji Univerziteta Staffordshire i YMCA North Staffordshire, s tim da se YMCA obavezala da će ove edukativne posjete Srebrenici nastaviti i narednih godina. Obzirom da se ove godine obilježava 21. godina od genocida, tema ovogodišnje posjete su mladi koji navršavaju 21. godinu života, a mnoge od žrtava Srebrenice nisu ni doživjele te godine – navodi Salkić Haughton.

Aida Salkić (42), rodom je iz Cazina i više od pet godina živi u Stoke-on-Trent-u. Radi za Kršćansku zajednicu mladih.

Njen cilj je da podigne svijest o genocidu koji se dogodio u julu 1995. godine u Srebrenici.

- Žrtve Srebrenice ne smiju biti zaboravljene i svako od nas mora, koliko je to u njegovoj moći da pomogne preživjelima, ali i da obrazuje mlade generacije kako se takav genocid više nikad ne bi ponovio – kazala je ranije za Patriju Salkić Haughton.

Remembering Srebrenica podiže svjesnost o genocidu na području Ujedinjenog Kraljevstva. Sarađuju sa ljudima širom zemlje kako bi se se pomoglo ojačavanje britanskog društva tako što uče lekcije iz historije. Isto tako, ovo društvo je uključeno u organizaciju nacionalnih kulturnih događaja u cilju obilježavanja Memorijala.

Ova organizacija omogućuje pojedincima iz Velike Britanije da otputuju u Srebrenicu i razgovaraju sa preživjelima i porodicama onih čiji članovi porodica su ubijeni.

#BiH